Досега съм правил всичко както пише по книгите или поне съм се опитал. Исках да разбера дали има някакъв друг вариант. Благодаря за отговорите.
Досега съм правил всичко както пише по книгите или поне съм се опитал. Исках да разбера дали има някакъв друг вариант. Благодаря за отговорите.
Да Ви попитам: ако подхранвам в момента само със сироп от мед/вода 2:1, ще изтощя ли пчелите?
Аз не мисля като Матеев. Захарите може да са инвентирани, но излишната вода трябва да се изпари. А как ще стане това? Дали няма да натовари пчелите.
И защо изобщо е нужно да се дава меден сироп сега, голяма глупост. Дано колегата не се обиди.
Изобщо не се обиждам!!..напротив - благодаря Ви, че ми давате правилните отговори/насоки....понеже го дават отново затопляне, и мислех да продължа да подхранвам, за да стимулирам майката да поснася още малко, но явно бъркам...досега подхранвах със сироп от захар и малко мед, и затова попитах, ако мина само на меден сироп.
Единствения безболезнен вариант за продължаване на осеменяването е природата да предлага прашец и нектар+млада майка.Още повече,че другата седмица започва циганското лято.Е,може и мъничко захар-1кг захар във вид на сироп.Иначе Матеев по принцип е прав.Така пише и по книгите.
Това е на 08.10 миналата година. https://www.youtube.com/watch?v=bC4qrFeuGhc
От прелката можеш да научиш много, стига да знаеш какво наблюдаваш.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
моите пчели до преди да дойде лошото време носеха прашец - жълт, бял и пембян един такъв...като се оправи времето вдругиден, и продължат да носят прашец, ще ги храня с меден сироп - един вид ще направя експеримент и аз, макар и новобранец, пък напролет ще видим дали ще имам силни семейства...но това само ако носят прашец!!
Всички сте прави,всички сте чели достатъчно, но едно много малко нещо явно не сте разбрали ??? Това е много лесно и просто -природния календар се разминава с пчеларския.Това пролича от пролетта .
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))