@ Василевса и Слави
Четете това което ще Ви напиша, защото сега ще Ви издам една голяма тайна, която малцина знаят и не я казват. Защо Ви я казвам ли? По няколко причини.
1. Защото съм добър човек и богобоязлив пчелар.
2. Защото ми е жал за Вас.
3. Защото жена ми е окупирала телевизора. Гледа "Дързост и красота" 3698-ми епизод. Брук ще се жени за 8-ми път, но гаджето на щерка и я ревнува и иска да разтури сватбата. Много е натопорчено! Даже жена ми ме накара да изключа звука на компютъра, а тъкмо гледах много здрав концерт на Цеца от младите и години ( КУКАВИЦААААААА Я САМ САААМО ЕДНА ВИШЕЕЕ КУКАВИЦАААААА) Голема е! Дето викаше един приятел на който му забравих името, "кога Цеца пее всички траят".
4. Защото съм на четвърта ракия, а нали алкохола развръзва езика, затова четете бързо, че ако изтрезнея може да си изтрия поста.
ТА ЗНАЧИ:
Казвате че япончето защото е със сечение 25X25 и пчелите го затварят плътно от долу и борят акара термично, ама ето Ви тайната.
Един ДБ10 е със сечение 45X37см. или 1665см. На пръв поглед е доста повече, но питите в него са със размери 43X30см. Така че само една и половина междини с пчели да се нареди е достатъчно да запуши целия кошер. Преди години един руски теоретик ме посвети в тайната на пролетното подхранване и от тогава правя гига семейства от по 8-9 междини, така че както виждате за моите гига семейства не е никакъв проблем да запушат цялото сечение на кошера.
Обаче това не е всичко както казват моите другари от Веес телешоп. Наскоро се изнамери едно нововъведение в пчеларството (няма и 200 години), викат му дървена рамка. Та като погледнеш от долу кошера ще видиш летвите на рамките. Понеже съм инжинер успях да изчисля, че 10 рамки имат площ на летвите около 1075кв. см. или като ги подвадиш от сечението на кошера остават около 590см. или по-малко от колкото на японче 25X25. Та пчелите освен ако не са налягали по дъното на кошера (което е крайно невероятно, защото това не е естественото им състояние) трябва да запушат само 590кв.см.
Обаче и това не е всичко! Понеже пилото е в средата- по една рамка от двата края да има, които не са с пило и се получава стена на кошер-въздух-рамка-въздух. Значи нещо като двоен стъклопакет. Или по-точно двоен восъкопакет. При такъв кошер пчелите не просто ще борят акара термично а направо ще го пекат за закуска. При 8ЛР няма да стане, защото там е още по-горещо и ще го прегарят.
Сега след като Ви открехнах в тайната, нацепете си япончетата за дърва за зимата, може и за подпалки за пушилката,ако знаете какво е пушилка, но това е друга тайна и сега няма да Ви я казвам.
Не, но:
Имам да храня, а нямам готов сироп.
Преградните дъски(стиропор) съм ги почнал, но само 1/2 са поставени.
Една стена ме чака за зидане. 2 прозореца и врата.
После следва импрегниране на много дървесина.
После стиропор 10см на тавана 50+ квадрата и мазилката....
Поставяне на алармената система.
Машините трябва да се донесат.
На дървения материал му е време да влезе вътре.
И...много още
Ей...сега се сетих, че и печка трябва да правя...леля му млада...
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))