Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 23 ПърваПърва ... 101819202122 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 228
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    По време на развитието на този вихър от събития бях в горите и следях безмълвно как се развиват събитията. Дойде време и аз да кажа нещо по въпроса с малко закъснение, но темата ще е актуална винаги.
    Първо смятам да ви кача една снимка, която вчера получих от приятели в Германия.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	пчелин в Герман&#1.jpg
Прегледи:      646
Размер:	112.9 KB
ID:	4732

Зелената полянка е част от училищен двор, а сградата зад кошерите е самото училище. Кошерите са на мои познати които работят в училището и са получили разрешение да си ги гледат там.
    За такова нещо в БГ и дума не може да става, ЗАЩО?
    Много мнения се изказаха в темата и няколко други теми все около тези събития. Някои бяха крайни, други по-умерени имаше откровени глупости, но имаше прекрасни постове и по съдържание и по изказ. Тук е мястото да поздравя и Дамянов за няколко чудесни негови поста, но да не се отклоняваме. Не се засега един много важен въпрос, а мисля, че той стои в основата на проблема.
    ЗАЩО РАЗВЪДНАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ СЪЩЕСТВУВАНЕ И ТОЛКОВА УСВОЕНИ СРЕДСТВА НЕ СЕЛЕКТИРА МАЛКО РАЗДРАЗНИТЕЛНИ - КРОТКИ ПЧЕЛИ?
    От един от изявените капацитети във форума по генетики, майкопроизводство и т.н знаем, че това е черта в характера която най-лесно се селектира. Ето го и почти цялото решение на въпроса. И агнето цяло и вълка сит. Няма никакъв начин някой да ми обясни, че това не е възможно защото ще го накарам да погледне снимката пак и няколко клипчета които се въртяха в една друга тема. Кой от нас не иска да работи със спокойни, кротки пчели? Колко от нас не биха били готови да заменят смотаните си нещастни метинизирани майки за да постигнат нови силни и кротки семейства? Мога да продължавам в този дух, но няма смисъл, отговорите са ясни.
    Предлагам на следващата среща с власта да се повдигне въпроса, да се потърси отговорност и да се подложи на обсъждане. Да се потърсят начини за финансиране на такъв проект (ако може с Евро пари). При положение, че почти имаме още една развъдна асоциация да се направи конкурс и да се започне работа по този въпрос. Матеев имаш огромен интерес нещо такова да се случи и трябва да си двойно мотивиран да натиснеш за това. Това особено ме радва, защото за сега ти си единствената будна съвест в сектора пък имаш възможности, което дава огромен шанс да ни се случат нещата. Още веднъж изказвам поздравления за положения труд около събитията и за постигнатия резултат- оттегляне на проекта. На края се усрахте като не се отказахте (лидерите) от протеста и провала беше сигурен, но явно се бяхте попревъзбудили повечко, но иначе БРАВО. И като засегнахме и самия протест да кажа две думи и за него. Моля присъствалите да спрете да ме обиждате като ме наричате малодушен, мързелив и т.н и т.н защото не съм присъствал на протеста. ДА не съм и съм го направил напълно съзнателно. Ако проекта не беше оттеглен щях да намеря кой да пази по горите и да съм там, на първия ред, но след като се оттегли проекта протеста стана безсмислен. Той вече беше организиран и ако трябваше да се проведе за да покажем нещо то трябваше да знаем какво искаме да покажем. Трябваше да се обяви протестна декларация, около която да се обединим и защитим с присъствие. Такава нямаше. Имаше огромен риск да се появя на протест на който се вика "оставка" , а аз не искам това. Така и стана и Матеев сам го описа. Хората викат вън лидерите поканени в министерството и не знаят какво искат. Бълват глупости и заслужават ........... от хората на вън, ама те не знаят. Единствено Конфедерацията била подготвена ама и тези текстове не видях. Няма начин да се разчита на присъствието ми по този начин, защото много се пазя да не бъда УПОТРЕБЕН. Говоря от мое име, но изразявам позицията на десетима човека, които се бяхме подготвили за пътуване към протеста.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Поздрави Рости, засягаш една болна за мен тема (надявам се и за много от нас). Моето мнение: Майкоразвъдната да върне всички пари които е взела!!!!!!!!! Какви майки произвежда и продава знаем всички, да стигнат до там, че да променят закона.......... БЕЗГРАНИЧНА НАГЛОСТ. Просто нямам думи!

Очаквам с нетърпение най-после да стане факт регистрацията на новата Майкоразвъдна асоциация!!!!

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Здравейте!

Аз не бих казал,че причината за агресивноста на пчелите през последните години са майкопроизводителите,не ги защитавам просто не съм купувал майки.
    Според мен причините са прекалено многото пръскане/то не бяха пестициди,хербициди листно подхранване и още кой знае какво/10 пъти рапицата и веднаж царевицата със самолет,до днес в моя регион.От 33г отглеждам пчели/спокойни пчели/от 3год откакто започна рапица ползвам ръкавици такова жулене не е имало.
    Смятам,че каквато и майка да се селекционира няма как да създаде кротки/хрисими/пчели при такива външни дразнители/унищожители/
    Мисля,че протест трябва да има,че всичко се трови и той да не е само от пчеларите,защото пчелите са агресивни и намаляват а ние просто намаляваме!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако всичко зависеше само от служителите на МЗХ, досега вече щеше да има втора развъдна асоциация. Всички дирекции в министерството ни симпатизират и декларират подкрепата си. Има обаче един Зам. Министър, който мъти водата, и който в момента се чуди кой от двата ГУБЕЩИ ЗА НЕГО варианти да избере:

1. Да даде лиценз на втората развъдна асоциация (БПРА), но това неминуемо ще доведе до постепенното разпадане на първата (НРАП). Причината - много майкопроизводители от НРАП ще избягат от там и ще дойдат в БПРА. След това вече спокойни, че няма да бъдат изнудвани, ще си отворят устата и ще разкажат неща, които ще вкарат доцента и Ганчо в затвора.

2. Да не дава лиценз на БПРА, което определено ще се случи на базата на някакво закононарушение (няма друг начин - перфектни сме в законово отношение). Започват съдебни дела и медийни скандали, които в края на краищата пак ще доведат до същия резултат - влизане на доцента и Ганчо в затвора и разпадане на НРАП. При този вариант обаче освен доцента и Ганчо ще пострадат и много други съучастници и/или лобисти на висши държавни постове, които през годините са вършили различни мръсотии в полза на НРАП. Ще пострадат и научни работници, които са били на страната на доцента, и които заедно с другите намесени съучастници са прикривали вътрешните проблеми и извършваните престъпления (напр. здравословния статус, липсата на селекционна дейност, фалшифицирани изследвания за расовата принадлежност, престъпна дейност, свързана с продаване на майки и отводки само на хартия, "усвояване" на евросредства на хартия, злоупотреби с власт, изнудваческа дейност и т.н.).

И в двата случая пчеларския сектор в България ще спечели. Събитията вече са доведени до там, щото в следващите дни или най-много 1-2 седмици вече ще се знае по кой от двата варианта ще се развият бъдещите събития. За доцента, Ганчо и кликата около тях ВЕЧЕ НЯМА ПЕЧЕЛИВША СТРАТЕГИЯ. Песента им вече е изпята, независимо по кой вариант ще се развият събитията. Зам. министъра, който е разпънал чадър над тях, трябва да вземе много тежко лично решение - да потъне заедно с тях или да спомогне те да изгорят като бушони, за да спаси себе си. Гургулова, Николов, Кисов и няколко други съучастника на доцента и Ганчо ще трябва също да направят собствения си избор - да потънат на дъното заедно с доцента и Ганчо, защото и те са вършили много мръсотии заедно с тях, или тактично да се измъкнат, като станат предатели и стоварят цялата вина върху доцента и Ганчо.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Рости, много е просто - НЯМА ВОЛЯ. Държавата няма желание да се занимава с опазването на пчели или със селекция. Учените ни нямат желание да работят по проблемите ни, ако не печелят от тях. Повръща ми се като се сетя какви неща вършат хората, които уж трябва да бутат пчеларството напред. Всичко се прави от чиста алчност и ако някой посмее да излезе от схемата, може да си търси нова работа. Всеки опит да направиш нещо за пчеларството се наказва. Истината е, че нищо не работи и ако продължаваме да разчитаме на схемаджиите, то ще се върнем в 13-ти век. Прогресът в пчеларството е благодарение на пчеларите, които се опитват да си изкарат хляба и намират САМИ решения на преблемите си, а разни учени не само, че не помагат, а и пречат това да се случва(ест. водени от личните си интереси).
    МЗХ с нищо няма да помогне и изобщо не ги интересува дали пчелите ни умират. Всичко това е цирк с цел да замажат очите ни, защото хората започнаха да разбират проблемите на пчеларите. Все по-често чувам хора да коментират геноцида над пчелите и ето това е което притеснява МЗХ. Начина да се случат нещата е да се вдигне гражданското общество и да си каже тежката дума. Нападенията от пчели се използват точно за разделяне на обществото и сам разбираш, че се получава.
    Според мен трябва да вкараме обикновения гражданин в пчелина и да покажем, че пчелите не са убийци и тогава ще имаме цялата подкрепа която ни е нужна.
    Веднага мога да ти кажа 1000 решения на проблемите и 1000 начина за финансиране(защото вечното оправдание е "няма пари". РАЗБЕРИ...НЯМА ВОЛЯ!

Един колега може да ти даде още по-добър пример в България за пчели близо до хората, но е забранено и по-добре да не го прави. Дано по-често да има такива "нарушители" и хората да разберат, че пчелите не са онези по филмите от 80-90-те.

На единя клип се вижда как уча хората да не ги е страх от пчелите. На другите два показвам как умират пчелите от отравяне. Не е виновен арендатора, а някой гражданин решил да изкара 2кила домати повече(или някой плод). Само двата крайни кошера бяха засегнати, а пчелите ги наблюдавах как излизат и падат на земята. С гърчове, езиче и свита задница излизаха от кошера, а някои изхвърляха умрелите вътре. Мравките почистваха много бързо и не се вижда реално какво се случва. Първо си помислих, че е нападение, но пазачите си охраняваха плътно, а около тях минаваха пчели чистачи с трупове. После започна масово почистване и изхвърляха пчела след пчела.
    Клиповете са от вчера(20.07.2015)

https://www.youtube.com/watch?v=MJjrz5bxMpc
    https://www.youtube.com/watch?v=ba8EL9oXglc
    https://www.youtube.com/watch?v=FM_5RYUo4NY
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Моля присъствалите да спрете да ме обиждате като ме наричате малодушен, мързелив и т.н и т.н защото не съм присъствал на протеста. ДА не съм и съм го направил напълно съзнателно. Ако проекта не беше оттеглен щях да намеря кой да пази по горите и да съм там, на първия ред, но след като се оттегли проекта протеста стана безсмислен. Той вече беше организиран и ако трябваше да се проведе за да покажем нещо то трябваше да знаем какво искаме да покажем. Трябваше да се обяви протестна декларация, около която да се обединим и защитим с присъствие. Такава нямаше.
    За съжаление за пореден път властимащите успяха да завържат кънките на овластяващите! И то с ход игран безкрайно много пъти! Ход, често използван и в историята. Когато почувстват, че са сбъркали и загубите ще са по-големи от ползите, да приемат лека отстъпателна позиция, докато не усетят достатъчно здрава земя под краката си за да замахнат с ятагана.
    Протеста никога не е променял своите цели, а проекто закона бе просто повода за протеста, но причините не са се променяли нито за миг. От моя гледна точка идеята беше да покажем, че имаме зъби и ако се наложи ще хапем. Ние показахме, че сме с кастанети, които сваляме при най-баналния подлъгващ жест, за да не изтървем недай си боже възможността да засмучем отново елегантно подадената ни гърда, колкото и малко кърма да пуска тя. А като му дойде времето ще поплачем на колене и ще се вайкаме за старите времена, когато можеше да направим еди каквоси, но...на колене се суче от друго място.
    Ще мине септември, изборите ще преминат, безброй много пчелни семейства отново ще бъдат преброени в черната статистика, като загинали поради "неизвестни причини", като ежедневното пролетно-лятно пръскане с всевъзможни препарати, експлоатацията до последния възможен момент за да успеем да свържем двата края и тази зима, безброй обливания с всевъзможни киселинни дъждове, както и още редица тъпотий свършени в името на насъщния, нама да са причина за тези следствия. Но няма проблем! Нали сме прибрали кинтите по всевъзможните програми или сме пласирали медеца си на вегетиращо ниски цени, а ако са се случили и двете сме безкрайно горди от постигнатите резултати. Ще имаме кеш за по едно уиски за Нова година! Какво повече му трябва на човек. А догодина? Пак по познатата пътечка. Законодателни промени, тихо пробутани като приспивна песен от всяка друга организация, в която са дали на някой си експерт пчелар 10 бонбона под масата за да я утвърди с безпрецедентното си, екпертно мнение. И тогава рев - ама те, ама ние, а пък онези...и така колелото пак ще се завърти и същите локуми отново и то в стойка партер, докато някой мазен чичак маха назидателно с показалец от парламента, министерски съвет или от който балкон там му е отредил живота.

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2015
    Пчеларски район
    Добрич
    Здравейте, нямам време да чета 11 страници, някой може ли с 1-2 изречения да ме въведе дали това ще стане факт или е отменено

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от J.K. Виж публикацията
    Здравейте, нямам време да чета 11 страници, някой може ли с 1-2 изречения да ме въведе дали това ще стане факт или е отменено
    Ти сериозно ли...?
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от J.K. Виж публикацията
    Ти реши да икономисаш 5 твои минути четене, като така отне по 1 минута от няколко хиляди човека, за да ти прочетат постинга за мързела. Не е ли малко нахално?

А сега да ти отговоря:

Изнасянето на кошерите от населените места засега е отменено. Депутатите "обещаха" до края на мандата си да не внасят отново подобен законопроект. Да се надяваме, че ще спазят обещанието си (доколкото може да се вярва на депутати).

Автор
    Регистриран
    22.10.2015
    Пчеларски район
    Кнежа
    Направих си труда да прочета 11те страници за разлика от колега J.K. . Според мед е хубаво да има кошери в града ,НО да са някаква точна бройка примерно10-15 бр. Аз лично мисля да започна именно от вкъщи да ми е пчелина . Просто докато хората не разберат колко са важни за цялата ни околна среда пчелите никой няма да оцени пчеларите, за разлика от тях земеделци вземат милиони милиони от субсидий . Вместо ние да се надяваме да засадят около нас някаква култура , трябва земеделците да ни търсят . Хем те ще имат добих ,хем ние ще сме доволни.

Страница 20 от 23 ПърваПърва ... 101819202122 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •