С един куршум два заека .
Първо - в пчеларската литература битува мнението , че пчелен рой не се заселва на орех .За това съм говорил - категорично съм против.
Второ - дългогодишният пчелар от Троян казва , че запасен с мед нищо не пречи роя да изкара до пролетта.
Изобщо не се заяждаме!
Има семейства с нормално снасяща майка(оплодени и неоплодени ЯЙЦА ЯЙЦА ЯЙЦА)
Сетих се за още един вариант - Има семейства с нормално снасяща майка и с маточник
Погледнете си постовете назад, нямат нищо общо с пчелата и имам чувството, че изобщо не я познавате.
Пчелите трябва да стоят без майка повече от 21 дни, а след толкова време в кошера няма не само открито, а каквото и да било пило.
Търтовките се изрояват - Къде си виждал пчели да се роят без майка?!?!
Тази медова пита в центъра на гнездото ще я почистят преди да си разбрал какво се случва, а майката ще я нацвъка при първата почистена килийка.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Това не си го прочел, побликувах го по-назад в темата. Дава отговор на въпосът ти.
- В семейство с нормална майка. Преди роене.
В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки.
Анатомическите търтовки се появяват във всички роящи се и готвещи се за роене семей*ства, пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с нормални майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната паша.
Установено е, че и в нормални семейства, с нормална майка, не само в роевия период, а и до края на главната паша (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки.
Физиологически търтовки са пчели които снасят търтееви яйца. Намират се във всяко силно семейство през лятото, и във всяко семейство готвещо се за роене. Нормалните пчели изяждат яйцата на снасящите физиологически търтовки. Това не е много известно на пчеларите.
Има жлеза на майката и на пчелата работничка, която маркира с феромон яйцата. Как се казва жлезата, потърсете във феромони на пчелите – ха-ха.
2. В семейство без майка. Семейства търтовки.
Физиологически търтовки се намират във всяко семейство останало без майка, те снасят търтееви яйца. Това състояние на семейството е много добре познато на пчеларите. Но само това се знае, не се знае информацията по точка 1.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
господа не усещате ли че започнахте много глупости да пишете вече![]()
Аз казвам „Анатомични търтовки“ - което е равно на „бездействащи млади пчели“ / така майче го знаете от книгите/, пчели които са неангажирани с отглеждане на пило и с преработка на нектар.
Не говоря за търтевично семейство, без майка от 30 дни.
Но „Физеологичните търтовки“, които снасят яйца, също присъстват в силните семейства, те снасят яйца, а нормалните пчели ги отстраняват.
Тук, в този форум, съм виждал дискусия за „работещата полиция“ при пчелите, която отстранява тези яйца.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))