Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 41 от 186 ПърваПърва ... 3139404142435191141 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 401 до 410 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    За далаците, които ще висят в празните корпуси. Откъде ще висят или изобщо няма да ги оставяш ще ги изрязваш ли?... между другото това с хралупата и роенето е интересно и може да се провери, но при едно разселване или някакво ровичкане не ми се мисли, какво мазало ще стане.
    Никъде до сега не съм карал никой да премахне рамките от кошерите си. В рамковите кошери трябва да има рамки, иначе става пълен гмеч. В ДБ и многокорпусният кошер не могат да се гледат пчели като в японска тръвна, защото са с голямо вътрешно сечение на корпуса.
    Какви далаци? Не си ме разбрал, аз съм говорил за японска тръвна, а ти си си мислел за друг кошер.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Ок.Аз ще карам по бабешката, че е по практично.Не бях се разписвал по форумите от години.
    Мод. което смята да трие да трие.Лека.

п.п. Слави няма нужда от обяснения пък и загубих интерес объквации се случват.Върни се малко назад и ми виж въпросите, дискусията започна, когато ти спомена празни ЛР корпуси под плодника или корпуси с рамки, какво щяло да се случи.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Е при мен не беше мъка, а питите ги градяха и майката снасяше върху тях.
    Ами логично е да е така. Ако семейството е нормално, има всички необходими ресурси за добра работа би трябвало да гради, майката да осеменява и да има място за постъпилия нектар. Ще се получи задръстване както казва Слави в случай, че няма градеж, а има постъпване на нектар. А това може да се получи когато няма необходимата температура и семейството е в застой, а вместо нектар се налива сироп уж да се стимулира градежа, който води до задръстването. А следствие на това се активизира и стремежа за роене.

Наблюдател
    Регистриран
    29.02.2012
    Гилдията, сериозна дискусия водите за нещо толкова естествено. Няма да чета нищо писано преди този час на деня. Искате да спрете роенето. Не можете. Можете само да го отложите. Докога, ще ме попитате? Докато вече няма условия за роене. Бедата ви е, че поставяте по една или две основи. Където и да ги поставите ще са предизвикателство за пчелите. Издребнявате в техниките си. Това ви пречи. Пречи ви и да се повтаряте. Каквито и да са ти аргументите колега slavi 13 те не ме вълнуват, защото аз съм колега, който работи по този начин и знам добре, какво следва. А ти наистина пробвай. А сега ми кажи, защо ще се роят по този метод пчелите. Кое ще ги накара да си отидат?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ами логично е да е така. Ако семейството е нормално, има всички необходими ресурси за добра работа би трябвало да гради, майката да осеменява и да има място за постъпилия нектар. Ще се получи задръстване както казва Слави в случай, че няма градеж, а има постъпване на нектар. А това може да се получи когато няма необходимата температура и семейството е в застой, а вместо нектар се налива сироп уж да се стимулира градежа, който води до задръстването. А следствие на това се активизира и стремежа за роене.
    Много зависи и какво количество нектар постъпва. Ако е много ще има блокаж дори и при градеж.Трябва да в доста добре разчетен притока на нектара.ако армията е голяма ще отстрои тия рамки за отрицателно време и ще го задръсти с нектар ако е обилен притока.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Ето как се получава – изведнъж в природата има паша, и основите се изграждат и се запълват със нектар, и стават преграда за майката да се прехвърли в другата половина на гнездото. И майката остава блокирана в едната половина на гнездото.
    Тогава липсва открито пило, пчелите стават търтовки, и семейството се изроява, въпреки че в другата половина на гнездото има много свободни килийки за снасяне на яйца.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Звучи логично, но не съм упрявал да задръстя и да не градят. Имам някакво съмнение, че това е възможно да се случва при сироп 1:1, но е само предположение.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Много зависи и какво количество нектар постъпва. Ако е много ще има блокаж дори и при градеж.Трябва да в доста добре разчетен притока на нектара.
    Когато има голям приток на нектар или сироп в единия случай пчелите няма да могат да излизат и да го събират защото ще са ангажиране в строежа на основите. Във втория случай когато има голямо количество сироп то тогава пчелите спират да го вземат от хранилките. Ако има пространство блокаж не може да се получи. Друго нещо е, че все пак пчелите имат и мярка. Това не значи, че вън ако тече нектар по улиците и те ще го вкарат всичкия вътре в кошера. Хайде малко да мислим по друг начин.

Наблюдател
    Регистриран
    29.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Ето как се получава – изведнъж в природата има паша, и основите се изграждат и се запълват със нектар, и стават преграда за майката да се прехвърли в другата половина на гнездото. И майката остава блокирана в едната половина на гнездото.
    Тогава липсва открито пило, пчелите стават търтовки, и семейството се изроява, въпреки че в другата половина на гнездото има много свободни килийки за снасяне на яйца.
    Бе вие, как си мислите, че става това? За ден или за два? Коя луда майка ще си позволи да стои задънена в кюшето на кошера? Четете ли се, какво пишете?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Когато има голям приток на нектар или сироп в единия случай пчелите няма да могат да излизат и да го събират защото ще са ангажиране в строежа на основите. Във втория случай когато има голямо количество сироп то тогава пчелите спират да го вземат от хранилките. Ако има пространство блокаж не може да се получи. Друго нещо е, че все пак пчелите имат и мярка. Това не значи, че вън ако тече нектар по улиците и те ще го вкарат всичкия вътре в кошера. Хайде малко да мислим по друг начин.
    Имах друго предвид ще строят да съгласен съм с теб но място за снасяне няма да има. Първия приоритет даже могат да изхвърлят снесеното ако има за да освободят килийки за нектара. Разликата в химичния състав между нектара и зах. Сироп 1 към 1 е минимална

Страница 41 от 186 ПърваПърва ... 3139404142435191141 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •