Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 40 от 186 ПърваПърва ... 3038394041425090140 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 391 до 400 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Василевса, този пост който виждам в момента, написан почти както трябва, а не както много постове преди това показват, че просто си манипулирал хората(колегите) тук. Просто си се подигравал с тях. Аз мисля, че това е крайно некоректно.
    Обоснови се за тежкото обвинение?

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    За знанията си прав , но не ми отговаряш конкретно на въпросите , а искате да обсъждаме...
    Какъв е въпросът? Повтори го. Не се заяждам, много станаха мненията.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    ...Ако армията е голяма и поради лошо време не ходи на паша трябва да и се създаде работа чрез подаване на сироп 1 към 1.
    Това сериозно, ли го мислиш, че ще ги спреш?! ...така е каца без дъно.

Истинския начин е образно казано, като да построиш ТОЧЕН мост през река нито много дълъг(роене) нито къс (слабо развитие).

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Денис-Белята Виж публикацията
    Не ми се спори с никой, но, когато се пишат нещица е добре да са аргументирани. Защо ще се рои, например? slavi 13, дори основи да му поставиш ще си направиш услуга и ще мирясашн в роенето. Явно не си провеждал това мероприятие. Препоръчвам ти да го проведеш и тогава пак пиши.
    Денис-белята, аргоментирал съм се по-назад в темата, търси днешна дата, няма да се повтрям. А това съм го правил.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Това сериозно, ли го мислиш, че ще ги спреш?! ...така е каца без дъно.

Истинския начин е образно казано, като да построиш ТОЧЕН мост през река нито много дълъг(роене) нито къс (слабо развитие).
    Няма какво да спираш роево настроение просто няма да настъпи. При свободно пространство за строеж и наличие на голямо количество постъпващ нектар, тогава пчелата се хваща за работа и не мисли за роене. Пак повтарям приоритетен е инстинкта за трупане на нектар пред инстинкта за размножаване. Нека го отрече някой!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Какъв е въпросът? Повтори го. Не се заяждам, много станаха мненията.
    За далаците, които ще висят в празните корпуси. Откъде ще висят или изобщо няма да ги оставяш ще ги изрязваш ли?... между другото това с хралупата и роенето е интересно и може да се провери, но при едно разселване или някакво ровичкане не ми се мисли, какво мазало ще стане.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    1. Отваряш кошера
    2. Махаш крайна дясна медова рамка
    3. В центъра на кошера слагаш празна рамка
    4. След седмица отваряш кошера
    5. Вадиш крайна лява медова рамка
    6. В центъра на кошера слагаш празна рамка до тази от миналата седмица
    7. Повтаряш горното докато започнеш да се чудиш какво да го правиш това пило

Седмица е относително понятие и ако се съмнявате, че може да простудите пилото - не го правете. При студено време и слабо семейство - не го разширявайте прекалено или го правете на по-голям интервал.
    Хранене, хранене, хранене, но само със захарен сироп няма да стане и ти трябва голяма хранилка - поне 2л. Пергата(прашеца в кошера по питите) свършва толкова бързо, че дори и най-силните семейства се затрудняват с добива.
    Ако имате голям кошер(примерно ДБ12) ограничава се гнездото с цел затопляне и разширявате бавно. Пчелата няма да отглежда пило, което не може да затопли и в редките случаи когато това се случва, започват болестите по пилото и после обвиняваме всички други, но не и себе си.
    И когато поставиш 2 пъти восъчна основа в средата на пилото, и прекалиш с подхранването, майката остава в едната половина на гнездото, няма младо пило, има пчели търтовки от двата вида, задръства се майката, и след седмица семейството се изроява.

Това съм го правил според книгите, и беше голяма мъка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Няма какво да спираш роево настроение просто няма да настъпи. При свободно пространство за строеж и наличие на голямо количество постъпващ нектар, тогава пчелата се хваща за работа и не мисли за роене. Пак повтарям приоритетен е инстинкта за трупане на нектар пред инстинкта за размножаване. Нека го отрече някой!
    Нямам и намерение да го отричам, но в края на краищата гледаме пчели не да ги храним, а ТЕ да ни носят нещо.
    Затова казвам, че в един момент става каца без дъно. Дано догодина има нестихваща паша и не се налага хранене.Успех!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    И когато поставиш 2 пъти восъчна основа в средата на пилото, и прекалиш с подхранването, майката остава в едната половина на гнездото, няма младо пило, има пчели търтовки от двата вида, задръства се майката, и след седмица семейството се изроява.

Това съм го правил според книгите, и беше голяма мъка.
    Е при мен не беше мъка, а питите ги градяха и майката снасяше върху тях.
    Опитай отново, може просто да е било късмет или проблем който тогава не си разпознал.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Нямам и намерение да го отричам, но в края на краищата гледаме пчели не да ги храним, а ТЕ да ни носят нещо.
    Затова казвам, че в един момент става каца без дъно. Дано догодина има нестихваща паша и не се налага хранене.Успех!
    Отговорих ти на въпроса, за да получиш трябва да дадеш, то няма все да е лошо времето. Пита ме конкретно и ти отговорих според знанията си. Тук вече излизат твоите приоритети дали да дадеш храна или да изгубиш мощта на армията в кошера. Ти решаваш. Успех и на теб.

Страница 40 от 186 ПърваПърва ... 3038394041425090140 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •