Фактор е но не е единствен. Друг фактор е голяма армия и лошо време, където тя не може да реализира потенциала си и въпреки че има на къде да гради не го прави поради липса на достатъчен приток на нектар породен от метеорологични условия.
rsz_1111.jpg
Pchelarstvo_br2_1992.pdf
Благодаря на колегата delta.e
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Аз съм пробвал, защото така зазимявам, с празен корпус под кълбото.
Ако не ротирам се забавя развитието на семейството, защото майката не слиза надолу докато не се повишат нощните температури. Но по това време им е рано да мислят за роене. Когато температурите се повишат майката си ходи навсякъде , ако няма ханеманова върви в средата на кошера и снася и на трите корпуса в средните пити без да и пречат рамките.
Но ако пролетта е по студена и през април и началото на май температурите са по-ниски от 20 градуса, майката не слиза надолу, въпреки че е задръстила горния корпус и има голяма вероятност да рои, ако не ротирам.
Разбира се, това което казвам не важи за всички майки,а само за някои от тях, защото моите са порода българска шарена с гагаузки примес,(дано не чете някой доцент).![]()
slavi 13
Пробвал съм обратното да сложа пълни корпуси с рамки и не се роят.Пробвал съм да не разширявам плодника да е САМО 1 Корпус ЛР и не се роят, тази година на всички семейства, как става... е за отделна тема.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
iliew ти е отговорил какво се случва,а за да се избегне рутирането просто им вземаш пило и помагаш на тия които имат нужда или правиш отводки.
Въпроса е какво ти трябва... някои колеги се радват на роенето.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))