Цитат Първоначално публикувано от valyo
Без да опонирам на авторитете (Yuri u buci59 са си авторитети отвсякъде, с повече опит и знания от мен) да кажа и аз. Въглеродния двуокис с който се борим отваряйки вентилационните отвори на дъното има своето важно значение при зимуването. Освен, че е причина за повишена влажност в кошера той спомага в голяма степен за понижаване активността на пчелите зимата. В това състояние пчелите имат и много по-малка нужда от кислород (свеж въздух), сравнено с когато са активни.
Т.е. по-малката нужда от кислород и повишената нужда от С02 не предуславят засилени мерки за проветряване на гнездото. Все пак проветряване има и през прелката и през отворите на хранилките ако те не са плътно покрити, а да кажем със зебло над кето има има влагопоемащи материали.
Т.е. да отвори ли вентилацията или да я затвори си зависи от пчеларя и може би от силата на зазимяваното семейство. За по-слаби и средни семейства, отводки и т.н. според мен в никой случай не е по-добре мрежест отвор, като за проветряване е достатъчо наличието на по-голята въздушна възглавница под гнездото (дълбоко дъно) и прелката.
Не разполагам с дълбоко дъно. Имам 7 см наставки, ако поставя тях под първия корпус върху дъното, и тогава ще се увеличи дълбочината на дъното с тези 7 см. Според Вас това добре ли е или не е добре с този експеримент.