И ако няма рамки роенето липсва ?! Де да беше така. И не е вярно, че майката не слиза надолу при наличието на рамки.
И ако няма рамки роенето липсва ?! Де да беше така. И не е вярно, че майката не слиза надолу при наличието на рамки.
Ако това е въпросът, дали пчелите се роят при наличието на празни корпуси без рамки под пилото, при наличието на празно пространство в което да могат да градят пити?
Не се роят.
Изрояват се когато застроят цялото пространство с пити, като роенето може да стане на следващата година.
А сега аз ще ти задам въпрос – ти пробвал ли си да поставиш празни корпуси без рамки отдолу, и ако си ги поставил роили ли са се пчелите.
slavi 13
Пробвал съм обратното да сложа пълни корпуси с рамки и не се роят.Пробвал съм да не разширявам плодника да е САМО 1 Корпус ЛР и не се роят, тази година на всички семейства, как става... е за отделна тема.
iliew ти е отговорил какво се случва,а за да се избегне рутирането просто им вземаш пило и помагаш на тия които имат нужда или правиш отводки.
Въпроса е какво ти трябва... някои колеги се радват на роенето.
Ама това е ясно като бял ден. Но аз не говоря за отнемане на пило и пчели и създаване на отводки, при което не даваш на семейството да се рои.
А какво се случва с подсилените семейства, и те ли не се рутират – ха- ха, или и от тях вадите пило и пчели, и правите отводки за да ви плащат от програмите за бройка кошери - ха-ха.
Нещо не сте ме разбрали.
Говоря за семейство, при това силно още напролет, и да го разшириш отдолу с корпус пълен с рамки, и да видим дали няма да се рои. Ще го направи на 100 %.
Така мисля аз.
[QUOTE=slavi 13;71587]Ама това е ясно като бял ден. Но аз не говоря за отнемане на пило и пчели и създаване на отводки, при което не даваш на семейството да се рои.
А какво се случва с подсилените семейства, и те ли не се рутират – ха- ха, или и от тях вадите пило и пчели, и правите отводки за да ви плащат от програмите за бройка кошери - ха-ха.
Нещо не сте ме разбрали.
Говоря за семейство, при това силно още напролет, и да го разшириш отдолу с корпус пълен с рамки, и да видим дали няма да се рои. Ще го направи на 100 %.
Така мисля аз.
Дълбоко се съмнявам в това, колега!
НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ УСПЕЯ ДА ПРИКАЧА ФАЙЛА, НО АКО СТАНЕ ВИЖТЕ ГО.
Гледайте само информацията за зимуването.
Не препоръчвам на никого този кошер.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))