Сега при еднаква температура 1 литър CO2 e по-тежък от 1 литър О2, НО разпределението не е кислорода горе, а CO2 долу с ясна граница между двата газа.(въпреки, че можеш да го наблюдаваш при опит, но закратко)
Не знам като дишаш накъде отива CO2, но като си запаля печката и пушека излиза през комина. ЗАЩОТО е топъл и в този случай 1кг CO2 има по-голям обем от 1кг въздух на стайна темп. (печката смуче или дърпа)
Влагата е във въздуха, когато пада я наричаме дъжд или конденз или роса, когато се образува върху повърхност. Това се случва когато температурата на въздуха не е достатъчна, за да задържи влагата в себе си. Точката на оросяване сме я коментирали много и дори Матеев беше пуснал много подробна графика.
Кондензация в кошера се образува, когато топлия и влажен въздух се докосне до студените пити или стени или въздух от входа, но само ако точката на оросяване го позволява. Тоест, за кондензация трябва топлият влажен въздух, който е най-горе в кошера да се изстуди и да има достатъчно влага, която не може да се задържи при тази темп.
Тъй като, пчелите не топлят въздуха в кошера, а задържат топлината в центъра на кълбото, най-влажен е въздуха над кълбото. Ако точно над кълбото имаш дори минимална вентилация която да позволява на най-влажния въздух да излиза, то проблем с конденза няма да имаш или ще е минимален. НО трябва да е невъзможно вятъра да духа в кошера и точно тук е грешката с горния вход, през който духа директно. Това е компромис между задържане на топлината и отнемане на влагата, защото с влагата си заминава и част от топлината. При мрежестото дъно се твърди, че точно поради по-малката разлика между външната и вътрешната темп, има по-малко влага или по-точно кондензация.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Чета какво пишете и ми иде да си съсам дипломата - големи специалисти се извъдихте и обсъждате неща, за които си нямате ни най-малка представа. Ще ви кажа няколко АКСИОМИ, които в нашата вселена ВИНАГИ действуват БЕЗОТКАЗНО:
1. Пчелното кълбо НЕ Е ПЛЪТНО, така че газивете преминават през него с най-голям кеф
2. По-топлия въздух ВИНАГИ се издига НАГОРЕ, независимо дали има пчели по пътя му или не
3. По-тежкия CO2 ВИНАГИ пада НАДОЛУ, независимо дали има пчели по пътя му или не
4. Точки 2 и 3 НЕ СИ ПРОТИВОРЕЧАТ. В кошера ЕДНОВРЕМЕННО се случват и двата процеса - топлия въздух се издуга НАГОРЕ и CO2 пада НАДОЛУ. Все пак не забравяйте, че това са газове, молекулите на които много лесно се разминават една с друга.
5. Не забравяйте температурния градиент, породен от разликата в температурите. Този градиент ВИНАГИ създава ПОТОК НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ в посока от по-топло към по-студено.
6. Топлинната мощност на едно пчелно кълбо (куб) е само около 15-30W, а загубите от площта на кошера надхвърлят 200-300W. При това положение вътрешните стени на кошера са с температура, почти равна на външната. Това е така дори и при японския кошер, независимо от дебелите му стени. Просто площта му е огромна, а загубите на енергия зависят именно от тази площ.
7. На база на това разсъждение в т.6 може да се каже, че температурния градиент е концентриран преди всичко в обема на пчелното кълбо, а не в стените на кошера.
8. Пчелите по периферията на кълбото (куба) са изложени на външните температури, и ако се задържат по-дълго на тази повърхност, ТЕ УМИРАТ ОТ СТУД. Необходимо е непрекъснато въртене (вътре-вън) на всяка една единична пчела, иначе тя няма да живее повече от 5 минути на повърхността на кълбото (куба).
9. Самото формиране на кълбо или куб се подчинява на едни и същи генетично заложени рефлекси - събиране на КУПЧИНА при голям студ, което го правят не само пчелите, но и всички живи организми на планетата, живеещи в стада. Целта е съхраняване на топлинната енергия, защото загубите зависят от квадрата на диаметъра (това е площта), а генерираната топлина от 3-тата степен на диаметъра (брой обекти в купчината). Събирането в купчина подобрява съотношението площ/обем и с това се предизвиква по-добро съотношение генерирана мощност от обема/загуби от площта.
Ако в японския кошер наистина се случи над кълбото (куба) да има по-студен въздух, то това е не защото конвекцията се е завъртяла наобратно, а защото загубите на топлина от стените и тавана на кошера са ПО-ГОЛЕМИ от количеството енергия в издигналия се ТОПЪЛ ВЪЗДУХ. На практика влиянието на толкова много фактори вътре в обема на кошера (от температура, от градиенти, от различни газове с различно тегло, от загуба на енергия в площта и т.н.) може да предизвика ВСЯКАКВИ ДВИЖЕНИЯ НА ВЪЗДУХА, включая и турболенции или движения, обратни на нашите представи. Всичко е ФИЗИКА и тя се подчинява на ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ, а не на локумите, разтягани в този форум от некомпетентни "всезнайковци".
Дамянов ,трябва да намеря едно списание ,,Пчеларство,, от 1992 .Там е описано в статия всичкo ,за това за пишеш в твоя пост .
Матеев , все пак съм учил метеорология и хидрология.
В цял раздел го преподавам на вагабонтите .
В японския кошер може и да се образува КУБ, но това не е защото пчелите искат да запушат дъното, а защото имат инстинкт за събиране НА КАМАРА, и тази камара няма как да стане на СФЕРА поради малкото сечение на кошера.
Именно - погледнете какви сложни метеорологични процеси се образуват в атмосферата под влиянието на МНОГО ФАКТОРИ и си представете, че нещо подобно се случва и в кошера. Тоест движението на газовете вътре в кошера в никакъв случай не може да бъде обяснено с ПРОСТИ РАЗСЪЖДЕНИЯ, защото то е МНОГО СЛОЖНО и надхвърля всички наши представи.
Точно това писах ,че заради обема от зор се събират на куб.
Колкото до времето - доказано е , че винаги през вековете е имало аномалии .
Природата е цикличност ,както се въртят стрелките на часовника .
Извинявам се, че се намесвам в професионалния ви спор, но към това обяснение, което според мен е най-близо до истината, трябва да се добави още един параметър, който никой не спомена, но който обяснява конвекцията на въздуха в кошера - налягането. Когато пчелите от кълбото нагряват въздуха, потока обогатен с въглероден диоксид и водна пара се издига нагоре и над кълбото се получава надналягане (спрямо атмосферното извън кошера), а под кълбото - подналягане. Това води до засмукване на въздуха отдолу, през замрежения отвор или прелката и издигането му към кълбото. Този процес се развива в средата на кошера. Над кълбото и под таванката въздуха се охлажда, натежава и се спуска покрай стените на кошера, доохлажда се и излиза навън. Така кошера се вентилира естествено. Ако има отвори на капака, този въздух ще излезе директно от там. Излизайки обаче през мрежата в централната част на дъното, той се смесва с влизащия студен въздух и пречи на процеса на вентилация. За това ако искам да подобря вентилацията, освен мрежата в центъра бих направил правоъгълни процепи с мрежа и от трите страни на дъното покрай стените на кошера. Тогава този охладен вече богат на въглероден диоксид и водна пара въздух свободно ще излиза от кошера, без да се смесва с чистия, богат на кислород въздух, влизащ през централния отвор.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))