Извинявам се, че се намесвам в професионалния ви спор, но към това обяснение, което според мен е най-близо до истината, трябва да се добави още един параметър, който никой не спомена, но който обяснява конвекцията на въздуха в кошера - налягането. Когато пчелите от кълбото нагряват въздуха, потока обогатен с въглероден диоксид и водна пара се издига нагоре и над кълбото се получава надналягане (спрямо атмосферното извън кошера), а под кълбото - подналягане. Това води до засмукване на въздуха отдолу, през замрежения отвор или прелката и издигането му към кълбото. Този процес се развива в средата на кошера. Над кълбото и под таванката въздуха се охлажда, натежава и се спуска покрай стените на кошера, доохлажда се и излиза навън. Така кошера се вентилира естествено. Ако има отвори на капака, този въздух ще излезе директно от там. Излизайки обаче през мрежата в централната част на дъното, той се смесва с влизащия студен въздух и пречи на процеса на вентилация. За това ако искам да подобря вентилацията, освен мрежата в центъра бих направил правоъгълни процепи с мрежа и от трите страни на дъното покрай стените на кошера. Тогава този охладен вече богат на въглероден диоксид и водна пара въздух свободно ще излиза от кошера, без да се смесва с чистия, богат на кислород въздух, влизащ през централния отвор.




Цитат
