Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 79
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Както казва колегата Матеев „Експеримента върви с пълна сила“, в четвъртък ми пристига инвертазата, ще забъркам една „варка“, ще дам проба за лабораторно изследване и после ще анализирам резултатите. Ако трябва нещо да се промени ще направя всичко възможно да го променя. Най лесния вариант е ако се окаже че заради бъркалката сместа не се разбърква добре - оборотите има възможност доста да се увеличат. А ако се окаже че може и тесто да меси (не в същия съд разбира се) това ще ми бъде най големия подарък за Нова година, а ако не може ще си мина и без него както често ми е се случвало до сега

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Ако намалиш оборотите с тези малки "лопатки" едва дали ще можеш да разбъркваш и обръщаш добре сиропа и инверта в него. Ето това е снимка от вътрешността на машината за инверт. Обърни внимание на размера и разположението на перката. Същата е на около 20-25 см от дънота на съда /оборотите са около 55-60/ Ако направиш нещо подобно или по оста слошиш една рамка, за да стане като голямо "Ф" според мен ще върши по-добра работа. Идеята е да накараш флуида да се разбърква както във вертикална, така и в хоризонтална посока. Колкото до това дали ще меси питки, едва дали ще стане за тази работа. Търси тестомесачка.
    Достатъчно е сиропа да се върти само в хоризонтална посока. Във вертикална го върти самият температурен градиент. За който не му се правят сложни перки мога да кажа една хитрост - достатъчна е каквато и да е перка, която може да завърти сиропа в казана както и да е. Стига да има някакво въртене, и това вече е достатъчно. Разбълникването във вертикална посока може да се направи с най-обикновенни метални планки, заварени под 45 градуса по стените на съда. Заваряват се на различни места с различна височина, като наклона по височина се сменя - една нагоре, една надолу. Достатъчни са 3-4 през 15-20 сантиметра. Въртящият се сироп изпада в турболенции в зоната на тези планки и се получава страхотно разбъркване във всички посоки.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Искам да ви предупредя и за един ефект, който може да се получи ако използвате перки с голяма площ. При мене се получи и се чудя как да го намаля. Перките на големите ми двутонни казани са с голяма площ и при тръгване няма проблеми - развъртат се лесно, обаче при спиране се получава ефекта на инерцията - самият въртящ се сироп с неговата си маса продължава да върти перките, а те през червячния редуктор продължават да въртят мотора поне още 5-6 секунди след спирането му. Получава се едно страшно силно вибриране и тресене на мотора и редуктора. При предавка 40:1 вероятно се получават отромни сили на триене - представете си червяка обратно да върти оста с неговия си малък ъгъл. Получава се огромно натоварване и е въпрос на време да се износи и дори да се строши.

Та във връзка с това ако сега трябваше да конструирам нова бъркалка, бих направил перките подвижни. При загребване да се обръщат и да натискат, но при спиране да се сгъват и да не оказват никакво съпротивление на въртящата се огромна маса сироп. А за да има вертикално разбъркване бих направил планки по стените на съда, за да създават турболенции.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Този проблем се решава със съединител. Има различни възможни варианти от чисто механичен до Ел. Магнитен.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Съединител със свободен ход. Такъв като "бендикса" на стартера, задното движение на колелото и т.н.

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Ех, този сироп...Толкова ми липсва,че май и аз трябва да си го правя.Питането ми е -каква е цената на фабрично устройство с обем около 150 литра?Защото хич ме няма с токовете и програмирането.Иначе много ми хареса устройството на колегата,но как ще контролира температурата?Затова предпочитам фабрично -натисни това,сложи това и готово...Но пуста сиромашия...Дайте цени за размисъл,докато не съм похарчил парите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от piper Виж публикацията
    ...Дайте цени за размисъл,докато не съм похарчил парите.
    Тук може да си избереш:

http://pchelari.com/forum/showthread...BE%D0%B2%D0%B5
    "Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от piper Виж публикацията
    но как ще контролира температурата?
    Температурата се контролира от фабрично поставен терморегулатор, ако си избереш машина с пълен комплект от горния линк, ще ти трябва само един механичен таймер за време за по малко от 10 лева, който да ти пуска електромотора на всеки час за по 15 минути, а ако слагаш двойна доза инвертаза и без него може да си минеш, тъй като процеса ще протича само 12 часа и тогава сам може да си пускаш и спираш електромотора на всеки час

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Благодаря,темата я знам,много ги харесвам,но искам да сравня с готов уред с програматор който си следи температурата,включва си бъркалката,един вид слагаш продуктите-захар,вода и инвертаза,стартираш програмата/ с пауза за една цигара време/ и си тръгваш.След 24 часа точиш и зареждаш отново.Нямам време да ходя постоянно да му слугувам.Затова искам да разбера цената на готово изделие.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    За съжаление машините от линка не се предлагат с такива програматори. От направените от мен запитвания до няколко фирми занимаващи се с изработката на подобен тип машини (хомогенизатори, заквасочници и т.н.), за машина с подобен капацитет абсолютно оборудвана офертите тръгваха от 3000 лв без ДДС.

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •