Цитат Първоначално публикувано от Nic
Моля Ви да споделите как зазимявате кошерите ЛР. Как ги покривате отгоре /найлон, вестници, парцали и т.н/. Какви прелки оставате отворени.И най-вече кога трябва да се направи това? За първа година ми предстои да зазимявам кошерите си.
Всичко зависи много индивидуално за всяко отделно семейство. Но първо те съветвам да изключиш от арсенала всякакви НАЙЛОНИ, ВЕСТНИЦИ, ПАРЦАЛИ, СЛАМИ, ОДЕАЛА и т.н. Минал съм през тоя период и знам за какво говоря - зимата задържат влага, правят мухъл и само пречат за доброто зимуване (особено ако не знаеш как да ги поставиш).

Ако имаш много празни корпуси по кошерите, вместо да ги сваляш и да им търсиш място за съхранение и да ги яде молеца - отдели ги от частта за зимуване на пчелите с брезент (или мушама, чаршаф или каквото имаш), остави 3-4см ивица от където пчелите да могат да преминават и да ги охраняват. Или ако не направиш нищо - не е фатално.
Ако имаш 2 корпуса и има мед само в единия - остави празния отдолу.
Прелката - горна прелка и по възможност хранилка за вентилация. Долната - ако не си в населено място - с мишепредпазител.

Това е