Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 186 ПърваПърва ... 1018192021223070120 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Мисля, че пчелите не са само тези които виждаме на снимката, а има и надолу между питите, просто виждам едно голямо кълбо на малко сечение, нещо като това което колегите правят използвайки преградни дъски.
    Така е но зимата се изтеглят надолу от меда, тъй като той е много топлопроводим. Само малка част са върху него поради посочената причина

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Мисля, че пчелите не са само тези които виждаме на снимката, а има и надолу между питите, просто виждам едно голямо кълбо на малко сечение, нещо като това което колегите правят използвайки преградни дъски.
    Точно така, пчелите са на дебел слой, но не с формата на кълбо, и навлизат дълбоко между питите. Зависи колко пчели има.
    Няма течение, и студеният въздух е под пчелие.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Точно така, пчелите са на дебел слой, но не с формата на кълбо, и навлизат дълбоко между питите. Зависи колко пчели има.
    Когато слагах горната хранилка. Горе между питите беше пълно с пчели даже не успях да видя дали има запечатан мед. Чак като я свалих оня ден успях да погледна и пак има много пчели между питите.

Май сме се учили от един и същи учител

Зазимявам по същия начин, но без есенната ротация, което ми се струва, че е грешка, защото някои семейства си остават на първи корпус до пролетта и ако нямат празен отдолу се развиват по-бавно и им слагам платно между първи и втори за да поддържат по-лесно топлината. Тази събота и неделя ще ротирам по твоя начин .
    Това за найлона съм го научил от Котларски, но за разлика от него, аз слагам и найлон от горе плътно.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Когато слагах горната хранилка. Горе между питите беше пълно с пчели даже не успях да видя дали има запечатан мед. Чак като я свалих оня ден успях да погледна и пак има много пчели между питите.
    Когато настъпи зимата, пчелите ще напуснат запечатания мед, и ще уплатнят тапата против студен въздух, отдолу.

Слави не сме излезли от рамките на добрия тон и няма причина да го правим. А спора може да е само градивен. Не става дума за надцакване, кой е по по най. Съгласен съм, че в четвъртит малък обем, който е претъпкан с пчели, не се наблюдава кълбовидна геометрична форма, каквато биха организирали пчелите в свободен обем, но това не значи че не образуват "зимно кълбо". Просто формата и обема не им го позволяват. Какво значи, че са на пластове спрямо сечението, а нима в кълбото на са на пластове? Това че, пчелите се зазимяват задължително над прелките, не е вярно. Да в известна степен сами регулират големината на входовете, но смятам, че това е по-скоро да се предпазват от нападения на неприятели. Относно течението в кошера, не мисля че го има когато са само на долен вход. Да има въздухообмен посредством конвекция, но чак течение.

В един ясен на гробището имаше хралупа с горен отвор и пчелите си живееха доста добре в нея. Но някой тарикат отряза дървото. Иначе щях да направя снимки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    В един ясен на гробището имаше хралупа с горен отвор и пчелите си живееха доста добре в нея. Но някой тарикат отряза дървото. Иначе щях да направя снимки.
    А можеше и да си вземем по някой рояк!
    0899946746 Поздрави, Емо.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    ... в четвъртит малък обем, който е претъпкан с пчели, не се наблюдава кълбовидна геометрична форма, каквато биха организирали пчелите в свободен обем, но това не значи че не образуват "зимно кълбо". Просто формата и обема не им го позволяват.

Така е , и Юри го казва много точно .
    http://dombee.ru/paseka/

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Слави не сме излезли от рамките на добрия тон и няма причина да го правим. А спора може да е само градивен. Не става дума за надцакване, кой е по по най. Съгласен съм, че в четвъртит малък обем, който е претъпкан с пчели, не се наблюдава кълбовидна геометрична форма, каквато биха организирали пчелите в свободен обем, но това не значи че не образуват "зимно кълбо". Просто формата и обема не им го позволяват. Какво значи, че са на пластове спрямо сечението, а нима в кълбото на са на пластове? Това че, пчелите се зазимяват задължително над прелките, не е вярно. Да в известна степен сами регулират големината на входовете, но смятам, че това е по-скоро да се предпазват от нападения на неприятели. Относно течението в кошера, не мисля че го има когато са само на долен вход. Да има въздухообмен посредством конвекция, но чак течение.
    Прав си, образуват зимно кълбо, но с четвъртита форма. И не допускат студен въздух над тях. Може би съм го обяснил малко непрвилно. Затова "зимно кълбо" е в кавички.
    Течение в станартните кошери винаги има през зимата, и се причинява от стандартната рамка и от отделиената топлина от пчелите. Течението е слабо, но над пчелите има студен въздух.
    Така мисля.

Страница 20 от 186 ПърваПърва ... 1018192021223070120 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •