Слави не сме излезли от рамките на добрия тон и няма причина да го правим. А спора може да е само градивен. Не става дума за надцакване, кой е по по най. Съгласен съм, че в четвъртит малък обем, който е претъпкан с пчели, не се наблюдава кълбовидна геометрична форма, каквато биха организирали пчелите в свободен обем, но това не значи че не образуват "зимно кълбо". Просто формата и обема не им го позволяват. Какво значи, че са на пластове спрямо сечението, а нима в кълбото на са на пластове? Това че, пчелите се зазимяват задължително над прелките, не е вярно. Да в известна степен сами регулират големината на входовете, но смятам, че това е по-скоро да се предпазват от нападения на неприятели. Относно течението в кошера, не мисля че го има когато са само на долен вход. Да има въздухообмен посредством конвекция, но чак течение.
В един ясен на гробището имаше хралупа с горен отвор и пчелите си живееха доста добре в нея. Но някой тарикат отряза дървото. Иначе щях да направя снимки.
... в четвъртит малък обем, който е претъпкан с пчели, не се наблюдава кълбовидна геометрична форма, каквато биха организирали пчелите в свободен обем, но това не значи че не образуват "зимно кълбо". Просто формата и обема не им го позволяват.
Така е , и Юри го казва много точно .
http://dombee.ru/paseka/
Прав си, образуват зимно кълбо, но с четвъртита форма. И не допускат студен въздух над тях. Може би съм го обяснил малко непрвилно. Затова "зимно кълбо" е в кавички.
Течение в станартните кошери винаги има през зимата, и се причинява от стандартната рамка и от отделиената топлина от пчелите. Течението е слабо, но над пчелите има студен въздух.
Така мисля.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))