В зависимост от дадени условия(метеорологични) се развиват и различните вредители и болести. Затова, че в даден момент пчелите ще ви са в отлично състояние, а в друг ще си имате главоболие. Давам пример. Нозематозата няма да я усетите, ако тази година е суха, но пролетта, ако е влажна ще имате загуби, а вече ще е късно за адекватни действия.
Може. Поне по моя край не съм виждал (това не значи че няма) и се чувствам благословен. Абе като се замисля, тук наистина сме в рая, няма опасни насекоми, няма силно отровни змии, няма големи хищници или едри тревопасни които да те премажат, както и отровни създания в морето. Въобще рай.
Не стеснявам и не работя на ниво рамка. Само ротирам. Корпуса с мед го слагам от долу, а този където е гнездото (последното пило) го слагам най-отгоре. Най-отдолу може и да има корпус с празни пити (трети), може и да няма, в зависимост от това какви пити имам да съхранявам. Тази ротация я правя сега - края на септември, началото на октомври. Ако времето позволява ще го правя в тази събота или неделя.
Убеден съм че не си измисляш. Както казах възможно е, Ще видим. За мен пчеларството не е основен източник на доходи и дори да загубя над 50% от пчелите, не е трагедия. Не че ще ми е приятно, но съм склонен да опитам, пък до където стигна.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))