Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Първоначално публикувано от vasilevsa
    ...... В Кения съм и търся пчелни хралупи изследвам заразеност с акари..

Таз година на Японски ,догодина на Кенииски кошер и все традиционни и все традиционно безакарни !!!!!

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията

Таз година на Японски ,догодина на Кенииски кошер и все традиционни и все традиционно безакарни !!!!!

Само на японски технологията е подбрана специално от мен според района и времето, което мога да си позволя за пчеларство и меда който искам да получа като продукт 100 процента еко. А и не съм чул японците да са създали технологично недоразумение досега. И колата и кошера ми японски.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пчелите също ли са японски? Защото има огромна разлика в поведението между японските и нашите пчели. Японските например могат да убиват стършели, а нашите не могат (не знаят как се прави).

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пчелите също ли са японски? Защото има огромна разлика в поведението между японските и нашите пчели. Японските например могат да убиват стършели, а нашите не могат (не знаят как се прави).
    Пчелите са си наши. Няма как да внеса тук китайска войнска пчела. според руснаците и нашите пчели могат да убиват стършел показват го на клипове в ютюб. Европейската пчела прави по-големи семейства. Кошера ще расте на височина. Не могат да убиват само гигантския японски стършел.

Е споко, у нас няма гигантски стършели, поне така си мисля, но с тези промени в климата може би е само въпрос на време.
    По въпроса за размера на килийките и това кои предпочита акара. Прав си че той предпочита търтеевите, но не защото са по-големи, а защото цикъла на развитие на търтеевата ларва е по-дълъг и така в една килийка се отглеждат или по-точно повече от родените акари достигат полова зрялост и са способни да се размножават. Щото и те милите се боря да оцеляват.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Е споко, у нас няма гигантски стършели, поне така си мисля
    Според литературата японския стършел достига 40мм., а европейския до 55мм.. Аз лично съм убивал стършели доста пъти и наистина са някъде там. Измервал съм жилото, което е 6мм. Може би агресивността на японеца да му създава по лошия образ, иначе и нашенеца не лъже.

Може. Поне по моя край не съм виждал (това не значи че няма) и се чувствам благословен. Абе като се замисля, тук наистина сме в рая, няма опасни насекоми, няма силно отровни змии, няма големи хищници или едри тревопасни които да те премажат, както и отровни създания в морето. Въобще рай.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    За разлика от европейските и ориенталските стършели, когато японския разузнавач намери пчелно семейство - не го напада! Просто го маркира ("препикава") и след това докарва със себе си цялата армия.
    Класическата защитна стратегия на европейските пчели е да задръстят входа с телата си (като брада) и да стоят много близко една до друга - когато стършел се опита да открадне някоя пчела от стадото, останалите веднага му се скупчват. Стършелите са по-бързи и по-силни, но когато всяка пчела се е захванала за останалите, в момента в който той предприеме атака, после му е трудно да излети с товар от десетина пчели едновременно. Тази стратегия обаче не върши работа при многоброен противник.

Азиатските пчели се защитават по друг начин: Когато стършел-разузнавач приближи гнездото, пчелите пазачки го примамват да влезе вътре в кошера, залагайки му капан, след което му разказват играта и така не му дават възможност да повика останалите.

Мислех че сте го гледали:
    https://www.youtube.com/watch?v=2P7Q1ncgcoY
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •