Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 186 ПърваПърва ... 311121314152363113 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 1859
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...... Единственият начин да разбереш дали имаш акар е да ИЗБИЕШ АКАРА с нещо силно - например Чекмайт или Байварол. Другия вариант е да хванеш 100-200 пчели и да ги гледаш една по една, и то много внимателно.....

- Тръскаш пчели от 2 рамки върху голям лист или подгънато на "U" парче алуминиева плака.
    - Изсипваш пчелите в буркан компотен до около 1/3 от височината на буркана (може и по-малко, но не по-малко от 300 пчели)
    - Захлюпваш ги с парче мрежа за дъно и сипваш 2 лъжици пудра захар.
    - Махаш мрежата и слагаш плътна силиконова капачка или винтова.
    - Тръскаш точно 1 минута и чакаш точно 5 минути.
    - Отваряш капачката и слагаш още половин лъжица пудра захар и тръскаш още 30 секунди.
    - Слагаш пак мрежата на гърлото на буркана и тръскаш на бял лист.
    - Броиш падналите акари.
    - Давиш пчелите в буркана или ги гориш с горелката.
    - Броиш умрелите пчели и делиш за да сметнеш броя на акарите които се пада на 100 пчели.
    - Така намираш процента на опаразитяване на пчелата извън пилото.
    - Ако опаразитяването ти е над 6% значи си го загазил здраво.

Ако vasilevsa благоволи да го направи това коректно и да каже честно тука резултата ще съм му благодарен.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    - Тръскаш пчели от 2 рамки върху голям лист или подгънато на "U" парче алуминиева плака.
    - Изсипваш пчелите в буркан компотен до около 1/3 от височината на буркана.
    - Захлюпваш ги с парче мрежа за дъно и сипваш 2 лъжици пудра захар.
    - Махаш мрежата и слагаш плътна силиконова капачка или винтова.
    - Тръскаш точно 1 минута и чакаш точно 5 минути.
    - Отваряш капачката и слагаш още половин лъжица пудра захар и тръскаш още 30 секунди.
    - Слагаш пак мрежата на гърлото на буркана и тръскаш на бял лист.
    - Броиш падналите акари.
    - Давиш пчелите в буркана или ги гориш с горелката.
    - Броиш умрелите пчели и делиш за да сметнеш броя на акарите които се пада на 100 пчели.
    - Така намираш процента на опаразитяване на пчелата извън пилото.
    - Ако опаразитяването ти е над 6% значи си го загазил здраво.

Ако vasilevsaблаговоли да го направи това коректно и да каже честно тука резултата ще съм му благодарен.
    Къде си видял колега японски кошер с рамки. Туй е като негър скиор или брадат индианец.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А ти правиш ли разлика между професионалисти и дилетант?
    Правя но по-често откритията ги правят дилетанти а не професионалисти

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Най-важното е да разбереш, че за акар се третира ПРЕВАНТИВНО. И чак след третирането можеш да се похвалиш и да кажеш - АЗ НЯМАМ АКАР, защото при третирането не падна нито един. Тогава хората от форума биха ти повярвали. В момента обаче продължаваш да разправяш смешки и дори не осъзнаваш как се излагаш.

Още веднъж ще ти задам въпроса, и много внимавай какво ще отговориш:

Как разбра, че нямаш акар?
    Провери ли всяка една пчела?
    Провери ли всяка една килийка с пило?

Много ми е любопитно какъв е твоят гениален диагностичен метод, с който можеш да гарантираш, че в кошера ти няма акар? Защото такъв метод НЕ СЪЩЕСТВУВА. Единствения метод за проверка е ТРЕТИРАНЕТО, но дори и той е ненадежден, ако акарите са резистентни към препарата за третиране.
    Опаа, нали пречиш на естествения подбор и сам разбиваш еволюционната теория. Аз като не третирам не преча на подбора. То в хралупа да третираш е все едно да слагаш на негър фон дьо тен

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Къде си видял колега японски кошер с рамки. Туй е като негър скиор или брадат индианец.
    Е като няма рамки не можеш ли да събереш в един буркан 300-400 пчели и да го направиш ще си направиш услуга.
    Може да се измести тогава дискусията в посока размера на килийките в безрамковия кошер, макар че доколкото съм запознат размера на килийката няма връзка с нивата на акара.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Е като няма рамки не можеш ли да събереш в един буркан 300-400 пчели и да го направиш ще си направиш услуга.
    Може да се измести тогава дискусията в посока размера на килийките в безрамковия кошер, макар че доколкото съм запознат размера на килийката няма връзка с нивата на акара.
    Мога и ще го направя и ще споделя резултати. Ах няма значение размера, защо се въди главно в търтеево пило?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хора, не разбрахте ли че Василевса се бъзика с вас. Прави се на откачен, а всъщност е достатъчно интелигентен, за да се погрижи да се скрие зад ПРОКСИ СЪРВЪР В КЕНИЯ:

http://whatismyipaddress.com/ip/141.0.12.137

Зад прокси сървъри се крият само хора, на които не им е чист косъма. Предлагам повече да не му обръщате внимание на Василевса, защото той си позволява да се гаври с всички нас скрит зад анонимноста си.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Тук мненията ни се различават аз съм на мнението на естонеца и анализите на руснаците. Мисля че те са прави. Наблюдавам ежедневно пчелите по няколко пъти на ден и си правя изводи.
    Човече, повярвай ми!

Всички тук тайно искаме да си прав и пчелите да могат да се борят сами с акара, но просто няма как да ни го докажеш, само с наблюдение на входа на кошера.

Има си начини за определяне на опаразитеност, колегата ти предложи вариант с пудра захар, ясно че нямаш рамки но все ще има начин да събереш 100 пчели в буркан. Другият вариант е да третираш, в твоя случай най-добре с опушване и да видиш пада ли акар .Напролет можеш да извадиш търтеево пило и да видиш дали в него има акар и колко.

Да аз давам пример за пчели в хралупа, които не са умрели от акар, но немога да твърдя, че нямат.

Ако ти можеш да докажеш, че нямаш акар, ние дълго време няма да спим, за да намерим обяснение на този факт, но..........нека първо стане факт.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Хора, не разбрахте ли че Василевса се бъзика с вас. Прави се на откачен, а всъщност е достатъчно интелигентен, за да се погрижи да се скрие зад ПРОКСИ СЪРВЪР В КЕНИЯ:

http://whatismyipaddress.com/ip/141.0.12.137

Зад прокси сървъри се крият само хора, на които не им е чист косъма. Предлагам повече да не му обръщате внимание на Василевса, защото той си позволява да се гаври с всички нас скрит зад анонимноста си.
    От кога изказване на мнение е гавра с някого? Това е основен принцип на съвременното демократично общество плурализъм на мнения. Ти нямаш аргументация срещу мен затова говориш така. В Кения съм и търся пчелни хралупи изследвам заразеност с акари.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ти за мене не си пчелар, а провокатор, след като се криеш зад прокси сървър в Кения. Кажи ни истинските си имена и истинския си регион и влизай във форума с истинския си IP адрес и тогава може и да се надяваш на човешко отношение към тебе.

Страница 13 от 186 ПърваПърва ... 311121314152363113 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •