Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 186 ПърваПърва ... 210111213142262112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Сега ще дойде Василивса да те опровергае
    Него собствената му практика ще го опровергае, но няма да си признае. В момента в който открие хралупаможе рой и го сложи в обичаен кошер ще го направи податлив на акароза. Такива изследвания са правени. Ма той е пчелар Дарвинист. Колегата Валко каза точни неща доста, което му прави чест правия път е там условията в които живее пчелата.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Колега vasilevsa, на прав път си, но ти липсват 10 кофи със знания и една библиотека. Не се обиждай, но трябва до почетеш още доста.
    Ще ти кажа аз докъде съм стигнал. При добра храна, добър кошер и добри практики е НЕВЪЗМОЖНО да си занулиш пчелина. Как някои колеги успяват - за мен е мистерия, но мога да гадая:
    - Пчела с тесен генетичен басейн и такава неадаптирана към регионалните условия и патогени
    - Лоша храна
    - Неефективни лекарства
    - Пестициди(акарициди) и антибиотици
    - Лоши пчеларски практики (най-вече от алчност и незнание)
    - Дизайн на кошера несъобразен с условията

А колкото до тона на дискусията...ами нито твоя, нито на част от другите колеги е подходящ и защо разваляте пчеларския спор.
    Чета и то много не съм се затворил в рамките на консервативното пчеларство, което ми дава свобода на мислене. Факт е че в условията на хралупа пчелите отглеждат повече търтеево пило, където главно се въди акара, а в същото време акар оти заразяване е нищожно. Някой споменаха че били отдалечени от други семейства може би но по време на паша обхождат райони големи 3 км радиус и имат досег до други пчели. Ако кошера ми се зарази с акар ще го обявя публично тук и ще призная пред всички че доводите ми са грешни, но ако не се заразят пчелите ми с акар значи доводите ми са верни.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Той подобни доводи имаше и Манол от Царево, който твърдеше че есента 8 пъти е третирал против акар и гарантираше че няма акар, пък кошерите му взеха че умряха ....... от акар.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Преди доста години хванах един рояк от един каменен мост. Беше влязъл в един от технологичните отвори. 150х100х1000мм. Прибрах го в къщи и какво да видя. Акара повече от пчелите. Та Vasilevsa, това което го разтягаш във форума изобщо не е вярно. И стига мотай хората - ти до вчера не знаеше как да си населиш кошер, а си тръгнал да се надбягваш с маймунките. Това, че си прочел или видял клипа в който японските пчели убиват японски стършел не значи, че това се случва и с акара. Акара се намира във вътрешността на гнездото, а стършела е някъде по края. Дори да е в средата на кълбото, то пчелите се скупчват в/у него на малка група, която повишава температурата и да има последици, то те ще са на ограничен участък в гнездото и ще е лесно поправим.
    Ти правиш ли разлика между хралупа и мост? В единия случай имаш пространство по хоризонтала а в другия по вертикала. Иди от гората свали рояк с акар да те видя?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Той подобни доводи имаше и Манол от Царево, който твърдеше че есента 8 пъти е третирал против акар и гарантираше че няма акар, пък кошерите му взеха че умряха ....... от акар.
    Дори скуталатор каза това което и аз и те опроверга, а то е че в момента в който поставиш семейство от хралупа в кошер ще е пак същото както при останалите кошерни семейства.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Човек - ти имаш един единствен кошер и твърдиш че нямаш акар, защото не го виждаш по пчелите. Това е смешно. Аз имам 2000 кошера и досега също не съм видял акар на летяща пчела, но това не означава, че нямам.

Наличието или липсата на акар не се проверява с гледане в полет - ха-ха ...... Единственият начин да разбереш дали имаш акар е да ИЗБИЕШ АКАРА с нещо силно - например Чекмайт или Байварол. Другия вариант е да хванеш 100-200 пчели и да ги гледаш една по една, и то много внимателно.

Ако досега не си третирал с нищо, то това означава само едно - ТИ НЕ ЗНАЕШ ДАЛИ ИМАШ АКАР. Това е истината и затова всички във форума ти се подиграват.

Ще ти кажа и още нещо, което предполагам също не го знаеш. В момента, в който видиш един единствен акар на пчела на прелката или в полет, значи кошера ти ВЕЧЕ ГЪМЖИ ОТ ТЯХ. И вече ще е много късно да се бориш с тях.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Най-важното е да разбереш, че за акар се третира ПРЕВАНТИВНО. И чак след третирането можеш да се похвалиш и да кажеш - АЗ НЯМАМ АКАР, защото при третирането не падна нито един. Тогава хората от форума биха ти повярвали. В момента обаче продължаваш да разправяш смешки и дори не осъзнаваш как се излагаш.

Още веднъж ще ти задам въпроса, и много внимавай какво ще отговориш:

Как разбра, че нямаш акар?
    Провери ли всяка една пчела?
    Провери ли всяка една килийка с пило?

Много ми е любопитно какъв е твоят гениален диагностичен метод, с който можеш да гарантираш, че в кошера ти няма акар? Защото такъв метод НЕ СЪЩЕСТВУВА. Единствения метод за проверка е ТРЕТИРАНЕТО, но дори и той е ненадежден, ако акарите са резистентни към препарата за третиране.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Дори скуталатор каза това което и аз и те опроверга, а то е че в момента в който поставиш семейство от хралупа в кошер ще е пак същото както при останалите кошерни семейства.
    Разликата идва от годишния цикъл на отглеждане на пилото (неваденето на меда)/технологията на работата, а не толкова от формата на кошера. Обемистия плодник си има своите предимства, но както всички можем да забележим и някои недостатъци.

Човек често може да сбърка следствието с причината.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Ти правиш ли разлика между хралупа и мост? В единия случай имаш пространство по хоризонтала а в другия по вертикала. Иди от гората свали рояк с акар да те видя?
    А ти правиш ли разлика между професионалисти и дилетант?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Разликата идва от годишния цикъл на отглеждане на пилото (неваденето на меда)/технологията на работата, а не толкова от формата на кошера. Обемистия плодник си има своите предимства, но както всички можем да забележим и някои недостатъци.

Човек често може да сбърка следствието с причината.
    Тук мненията ни се различават аз съм на мнението на естонеца и анализите на руснаците. Мисля че те са прави. Наблюдавам ежедневно пчелите по няколко пъти на ден и си правя изводи.

Страница 12 от 186 ПърваПърва ... 210111213142262112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •