Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Колега vasilevsa, на прав път си, но ти липсват 10 кофи със знания и една библиотека. Не се обиждай, но трябва до почетеш още доста.
    Ще ти кажа аз докъде съм стигнал. При добра храна, добър кошер и добри практики е НЕВЪЗМОЖНО да си занулиш пчелина. Как някои колеги успяват - за мен е мистерия, но мога да гадая:
    - Пчела с тесен генетичен басейн и такава неадаптирана към регионалните условия и патогени
    - Лоша храна
    - Неефективни лекарства
    - Пестициди(акарициди) и антибиотици
    - Лоши пчеларски практики (най-вече от алчност и незнание)
    - Дизайн на кошера несъобразен с условията

А колкото до тона на дискусията...ами нито твоя, нито на част от другите колеги е подходящ и защо разваляте пчеларския спор.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Колега vasilevsa, на прав път си, но ти липсват 10 кофи със знания и една библиотека. Не се обиждай, но трябва до почетеш още доста.
    Ще ти кажа аз докъде съм стигнал. При добра храна, добър кошер и добри практики е НЕВЪЗМОЖНО да си занулиш пчелина. Как някои колеги успяват - за мен е мистерия, но мога да гадая:
    - Пчела с тесен генетичен басейн и такава неадаптирана към регионалните условия и патогени
    - Лоша храна
    - Неефективни лекарства
    - Пестициди(акарициди) и антибиотици
    - Лоши пчеларски практики (най-вече от алчност и незнание)
    - Дизайн на кошера несъобразен с условията

А колкото до тона на дискусията...ами нито твоя, нито на част от другите колеги е подходящ и защо разваляте пчеларския спор.
    Чета и то много не съм се затворил в рамките на консервативното пчеларство, което ми дава свобода на мислене. Факт е че в условията на хралупа пчелите отглеждат повече търтеево пило, където главно се въди акара, а в същото време акар оти заразяване е нищожно. Някой споменаха че били отдалечени от други семейства може би но по време на паша обхождат райони големи 3 км радиус и имат досег до други пчели. Ако кошера ми се зарази с акар ще го обявя публично тук и ще призная пред всички че доводите ми са грешни, но ако не се заразят пчелите ми с акар значи доводите ми са верни.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Той подобни доводи имаше и Манол от Царево, който твърдеше че есента 8 пъти е третирал против акар и гарантираше че няма акар, пък кошерите му взеха че умряха ....... от акар.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Той подобни доводи имаше и Манол от Царево, който твърдеше че есента 8 пъти е третирал против акар и гарантираше че няма акар, пък кошерите му взеха че умряха ....... от акар.
    Дори скуталатор каза това което и аз и те опроверга, а то е че в момента в който поставиш семейство от хралупа в кошер ще е пак същото както при останалите кошерни семейства.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Човек - ти имаш един единствен кошер и твърдиш че нямаш акар, защото не го виждаш по пчелите. Това е смешно. Аз имам 2000 кошера и досега също не съм видял акар на летяща пчела, но това не означава, че нямам.

Наличието или липсата на акар не се проверява с гледане в полет - ха-ха ...... Единственият начин да разбереш дали имаш акар е да ИЗБИЕШ АКАРА с нещо силно - например Чекмайт или Байварол. Другия вариант е да хванеш 100-200 пчели и да ги гледаш една по една, и то много внимателно.

Ако досега не си третирал с нищо, то това означава само едно - ТИ НЕ ЗНАЕШ ДАЛИ ИМАШ АКАР. Това е истината и затова всички във форума ти се подиграват.

Ще ти кажа и още нещо, което предполагам също не го знаеш. В момента, в който видиш един единствен акар на пчела на прелката или в полет, значи кошера ти ВЕЧЕ ГЪМЖИ ОТ ТЯХ. И вече ще е много късно да се бориш с тях.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Най-важното е да разбереш, че за акар се третира ПРЕВАНТИВНО. И чак след третирането можеш да се похвалиш и да кажеш - АЗ НЯМАМ АКАР, защото при третирането не падна нито един. Тогава хората от форума биха ти повярвали. В момента обаче продължаваш да разправяш смешки и дори не осъзнаваш как се излагаш.

Още веднъж ще ти задам въпроса, и много внимавай какво ще отговориш:

Как разбра, че нямаш акар?
    Провери ли всяка една пчела?
    Провери ли всяка една килийка с пило?

Много ми е любопитно какъв е твоят гениален диагностичен метод, с който можеш да гарантираш, че в кошера ти няма акар? Защото такъв метод НЕ СЪЩЕСТВУВА. Единствения метод за проверка е ТРЕТИРАНЕТО, но дори и той е ненадежден, ако акарите са резистентни към препарата за третиране.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Най-важното е да разбереш, че за акар се третира ПРЕВАНТИВНО. И чак след третирането можеш да се похвалиш и да кажеш - АЗ НЯМАМ АКАР, защото при третирането не падна нито един. Тогава хората от форума биха ти повярвали. В момента обаче продължаваш да разправяш смешки и дори не осъзнаваш как се излагаш.

Още веднъж ще ти задам въпроса, и много внимавай какво ще отговориш:

Как разбра, че нямаш акар?
    Провери ли всяка една пчела?
    Провери ли всяка една килийка с пило?

Много ми е любопитно какъв е твоят гениален диагностичен метод, с който можеш да гарантираш, че в кошера ти няма акар? Защото такъв метод НЕ СЪЩЕСТВУВА. Единствения метод за проверка е ТРЕТИРАНЕТО, но дори и той е ненадежден, ако акарите са резистентни към препарата за третиране.
    Опаа, нали пречиш на естествения подбор и сам разбиваш еволюционната теория. Аз като не третирам не преча на подбора. То в хралупа да третираш е все едно да слагаш на негър фон дьо тен

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    ...... Единственият начин да разбереш дали имаш акар е да ИЗБИЕШ АКАРА с нещо силно - например Чекмайт или Байварол. Другия вариант е да хванеш 100-200 пчели и да ги гледаш една по една, и то много внимателно.....

- Тръскаш пчели от 2 рамки върху голям лист или подгънато на "U" парче алуминиева плака.
    - Изсипваш пчелите в буркан компотен до около 1/3 от височината на буркана (може и по-малко, но не по-малко от 300 пчели)
    - Захлюпваш ги с парче мрежа за дъно и сипваш 2 лъжици пудра захар.
    - Махаш мрежата и слагаш плътна силиконова капачка или винтова.
    - Тръскаш точно 1 минута и чакаш точно 5 минути.
    - Отваряш капачката и слагаш още половин лъжица пудра захар и тръскаш още 30 секунди.
    - Слагаш пак мрежата на гърлото на буркана и тръскаш на бял лист.
    - Броиш падналите акари.
    - Давиш пчелите в буркана или ги гориш с горелката.
    - Броиш умрелите пчели и делиш за да сметнеш броя на акарите които се пада на 100 пчели.
    - Така намираш процента на опаразитяване на пчелата извън пилото.
    - Ако опаразитяването ти е над 6% значи си го загазил здраво.

Ако vasilevsa благоволи да го направи това коректно и да каже честно тука резултата ще съм му благодарен.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    - Тръскаш пчели от 2 рамки върху голям лист или подгънато на "U" парче алуминиева плака.
    - Изсипваш пчелите в буркан компотен до около 1/3 от височината на буркана.
    - Захлюпваш ги с парче мрежа за дъно и сипваш 2 лъжици пудра захар.
    - Махаш мрежата и слагаш плътна силиконова капачка или винтова.
    - Тръскаш точно 1 минута и чакаш точно 5 минути.
    - Отваряш капачката и слагаш още половин лъжица пудра захар и тръскаш още 30 секунди.
    - Слагаш пак мрежата на гърлото на буркана и тръскаш на бял лист.
    - Броиш падналите акари.
    - Давиш пчелите в буркана или ги гориш с горелката.
    - Броиш умрелите пчели и делиш за да сметнеш броя на акарите които се пада на 100 пчели.
    - Така намираш процента на опаразитяване на пчелата извън пилото.
    - Ако опаразитяването ти е над 6% значи си го загазил здраво.

Ако vasilevsaблаговоли да го направи това коректно и да каже честно тука резултата ще съм му благодарен.
    Къде си видял колега японски кошер с рамки. Туй е като негър скиор или брадат индианец.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Дори скуталатор каза това което и аз и те опроверга, а то е че в момента в който поставиш семейство от хралупа в кошер ще е пак същото както при останалите кошерни семейства.
    Разликата идва от годишния цикъл на отглеждане на пилото (неваденето на меда)/технологията на работата, а не толкова от формата на кошера. Обемистия плодник си има своите предимства, но както всички можем да забележим и някои недостатъци.

Човек често може да сбърка следствието с причината.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •