Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 244

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Слагам малко водичка, и мажа стените на кофичките с една гъбичка със сапунен разтвор. Водата за да се утаява по-добре а сапуна за да се отлепя по-лесно. Така или иначе боклук винаги има и се изстъргва с нож след като се втвърди восъка. Личи и на снимката как съм стъргал, питите са поставени с дъното на горе.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Слагам малко водичка, и мажа стените на кофичките с една гъбичка със сапунен разтвор. Водата за да се утаява по-добре а сапуна за да се отлепя по-лесно. Така или иначе боклук винаги има и се изстъргва с нож след като се втвърди восъка. Личи и на снимката как съм стъргал, питите са поставени с дъното на горе.
    Ако върху приемната кофичка сложиш тензух, боклука ще остава в него и восъка излиза перфектно чист. Има опасност восъка, ако излиза е с ниска температура, да се втвърди в/у тензуха и да почне да прелива. Другия вариант е: остърганите боклуци, да ги завържеш в тензух и да ги претопиш отново. Излиза доста восък и то много чист.
    Успех.
    Ако восъка минава през тензух не е необходима вода в кофата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Аз процедирам така в 1 казан 80л сипвам около 10л вода имам много ситна метална мрежа която е около 4кв.м слагам е разгъната в казана след това восъка във мрежата и топя всичко ,като се разтопи вадя мрежата боклуците са в нея и ги пресовам с тежест ,чистият восък остава в казана.

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Имам един въпрос:
    Колко време трае една варка/10 рамки МК/?
    Миналата седмица топих 10 рамки повече от един час и постоянно течеше восък.По едно време отворих топилката,махнах дървените рамки и разбърках остатъка в кошницата.Оставих го и още 30 мин-продължаваше да тече восък.Накрая ми писна и спрях.Ми то бива,ама 1.30 часа,то все едно варя ракия
    Та колко време трае една варка при вас-парна топилка,на газ

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от piper Виж публикацията
    Имам един въпрос:
    Колко време трае една варка/10 рамки МК/?
    Миналата седмица топих 10 рамки повече от един час и постоянно течеше восък.По едно време отворих топилката,махнах дървените рамки и разбърках остатъка в кошницата.Оставих го и още 30 мин-продължаваше да тече восък.Накрая ми писна и спрях.Ми то бива,ама 1.30 часа,то все едно варя ракия
    Та колко време трае една варка при вас-парна топилка,на газ
    Аз имам парна на газ за 15 рамки. 2 часа минимум, но пък от 15 рамки излиза над 2 кг чит восък. Не мога да разбера защо се оплакваш!
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Моята има голямо разстояние между долната летва на рамките и решетката. Държа рамките 10 мин. мин и ги вадя като събарям всичко върху решетката. Слагам следващите и така се доизцежда предното и топи и настоящото заредено. След 8-10 цикала спирам да зареждам нови рамки и само разбърквам през няколко мин троптината. След 20-ина мин чистя всичко и от начало. В троптината остава восък и ще е идеално ако имам как да я пресовам допълнително, за сега нямам и като гледам как върви сезона няма и да имам скоро.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Усилваш газта и восъка продължава да изтича и от троптината. Иначе трябва да се ползва парна восъкотопилка с преса. Да, и тя си струва пари. Но ако си си надвил над масрафа, взимай и се кефи. Пари като хартийки...
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    ..... Ако восъка минава през тензух не е необходима вода в кофата.
    Това не е вярно !!! Ако топите восък в някакъв съд без вода, ВИЕ ГО ИЗГАРЯТЕ, и после се чудите защо е кафяв или черен и защо мирише на лошо.

Восъка ВИНАГИ трябва да се топи с вода. Тя е по-тежка от восъка и пада на дъното, като по този начин защитава восъка от прегряване. Дъното на казана може да се нагрее до 200-300 градуса от огъня (газта, котлона и т.н.), но водата в никакъв случай няма да се нагрее над 100 градуса. Да, може да се изпари, но фазовия преход от вода към пара консумира ОГРОМНО КОЛИЕЧСТВО ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ и отнема много време. Слагайки вода на дъното вие все едно слагате ТЕРМОРЕГУЛАТОР, НАСТРОЕН НА 100 ГРАДУСА.

Ако водата я няма, то тогава дънния слой восък става течен и поради високата си топлопроводимост бързо се нагрява до над 200 градуса. В него обаче продължават да плуват нестопени парчета твърд восък, който е с ниска топлопроводимост и изисква часове време, докато се разтопи на 100%. Крайният резултат - част от восъка часове наред стои нагрят до много висока температура и една камара негови съставки деградират (изгарят). След това калъпа, който го направите, съдържа всичко друго, но не и чист восък. Изкупвачите ще го вземат този калъп на по-ниска цена и след това ще го избелят с киселина и ще го пробутат пак на вас под формата на основи уж от "восък" с бежов цвят, но миришещ много странно. Пчелите като го помиришат, и бягат на другия край на кошера, където започват да се кръстят и да си бият главата в земята.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Г-н Матеев, в контекста на разговора се разбира, а и в началото на мнението от което е цитатът е написано "приемната кофичка". Така че всичко е вярно.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Г-н Матеев, в контекста на разговора се разбира, а и в началото на мнението от което е цитатът е написано "приемната кофичка". Така че всичко е вярно.
    Водата изпълнява и втора функция - в нея при утаяване (изстиване) падат тежките мръсотии. Ако я няма, мръстоиите остават по дъното на восъчния калъп.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •