Ще го циментираш ли, че така го огрибваш с трактор?

Премахването на повърхностния слой с трева е голяма грешка и това го знам от горчив личен опит. Ако няма трева, която да стабилизира повърхностния слой, то тогава още първия по-силен дъжд ще изрови вади, канавки и коловози, и после има да се чудиш с какво да ги запълваш. Моята препоръка е веднага да засадиш терена с изкуствени тревни смески и да ги полееш и валираш, за да се хванат по-бързо. И се моли да няма проливни есенни дъждове, а само леко ръмене, което да полива тревата, но да не изравя канавки.

ПС: Това се случва при леко наклонени терени и проливни дъждове. Ако терена ти е перфектно равен, то тогава няма проблеми - ще се затреви от самосебе си и няма да се появят вади и канавки, но пък има опасност да се заблати. По принцип аз съм противник на изкуствената обработка на терени, защото природата дълги години си ги е оформяла така, както на нея и е най-удобно. Произволно външно вмешателство може да доведе или до заблатяване, ако неволно формираш корито, или до ерозия, ако има наклони в някаква посока. Знам го защото в имота си дълги години се боря да запълня образувалите се канавки от първото подравняване преди време, но дъжда все ги отмива.