Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 16 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 153
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз не съм специалист, но тука във форума има пчелари, които са богове в познанията си около тънкостите при направата на кошери. Трябва те да си кажат компетентното мнение.

Аз лично бих те посъветвал да заложиш на ДЪЛБОКО МРЕЖЕСТО ДЪНО, защото такива са последните тенденции в световното пчеларство. Освен това се откажи от всякакви навеси над прелката, за да може плодника да си го оформиш като стандартен преместваем корпус, отделен от дъното. Ако толкова ти е мерак за навеси над прелката, направи ги отделен компонент, който се монтира допълнително към плодника само ако даден клиент го пожелае това.

За да може плодника лесно да се мести, сложи му дръжки, или направи дълбоки странични нарези или използвай стила на другите корпуси с долна летва, която да го обкрайчва отвсякъде.

ПС: Това си е лично мое мнение и лично мое виждане за типа кошер, който е най-подходящ за промишлено пчеларстване. Независимо дали говорим за ДБ, ЛР или ФАРАР, винаги трябва да се придържаме към корпусната технология, която позволява всякави ротации и размествания на всички видове корпуси. Дъното трябва да е отделно и да е МРЕЖЕСТО, а по възможност и трябва да е ДЪЛБОКО. Хранилката трябва да е отделен компонент. Прашецоуловителя - също, капака - също.

Ако дъното е мрежесто, то тогава по корпусите НЕ ТРЯБВА да има други отвори за проветрение. Ако дъното е плътно, то тогава на всеки един корпус и на капака е редно да има отвор за проветрение със сложена на него въртяща се пластмасова прелка.

Най-сложна е конструкцията на дъното. По него могат да се направят много екстри - просто прочети съответните теми във форума. Например отдолу трябва да има канали, в които да се слага някаква бяла плоскост за проверка на акара, както и за притваряне на мрежестото дъно през месеците март и април. Друга интересна екстра я видях на една лекциа на Котларски - на дъното отзад е сложил капаче, което лесно се отваря и през него визуално се проверява дали пчелите висят на гроздове отдолу на рамките. Това е лесен и бърз метод за ранно диагностициране на роевото настроение. Има и още много - чети темите и внимателно анализирай отговорите на специалистите.

При всички случаи е най-добре кошера ти да се състои от отделни компоненти, съвместими един с друг - дъно, 3 вида корпуси (ДБ,ЛР, ФАРАР), суха хранилка, оформена като подкапачна табла, дълбока мокра хранилка (10L), комбинирана хранилка (за захар и за сироп), капак, прашецоуловител, ханеманова решетка, снелгрова дъска и т.н. Потенциалния клиент трябва да може да си избира комплектацията, която го устройва. Това е маркетингов ход, защото обикновенно клиента избира минимална комплектация, за да му е по-евтино, но после след време пак се връща и закупува и допълнителните компоненти. Наблегни най-вече на корпусите (ДБ, ЛР или ФАРАР/Магазин). Те ще са най-масово продавания компонент, и ако успееш да ги направиш качествени и евтини, ще имаш добри продажби, както и клиенти, които се връщат да купуват при тебе пак, и пак и пак.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз не съм специалист, но тука във форума има пчелари, които са богове в познанията си около тънкостите при направата на кошери. Трябва те да си кажат компетентното мнение.

Аз лично бих те посъветвал да заложиш на ДЪЛБОКО МРЕЖЕСТО ДЪНО, защото такива са последните тенденции в световното пчеларство. Освен това се откажи от всякакви навеси над прелката, за да може плодника да си го оформиш като стандартен преместваем корпус, отделен от дъното.

ПС: Това си е лично мое мнение и лично мое виждане за типа кошер, който е най-подходящ за промишлено пчеларстване. Независимо дали говорим за ДБ, ЛР или ФАРАР, винаги трябва да се придържаме към корпусната технология, която позволява всякави ротации и размествания на всички видове корпуси. Дъното трябва да е отделно и да е МРЕЖЕСТО, а по възможност и трябва да е ДЪЛБОКО. Хранилката трябва да е отделен компонент. Прашецоуловителя - също, капака - също.

Ако дъното е мрежесто, то тогава по корпусите НЕ ТРЯБВА да има други отвори за проветрение. Ако дъното е плътно, то тогава на всеки един корпус и на капака е редно да има отвор за проветрение със сложена на него въртяща се пластмасова прелка.

Най-сложна е конструкцията на дъното. По него могат да се направят много екстри - просто прочети съответните теми във форума. Например отдолу трябва да има канали, в които да се слага някаква бяла плоскост за проверка на акара, както и за притваряне на мрежестото дъно през месеците март и април. Друга интересна екстра я видях на една лекциа на Котларски - на дъното отзад е сложил капаче, което лесно се отваря и през него визуално се проверява дали пчелите висят на гроздове отдолу на рамките. Това е лесен и бърз метод за ранно диагностициране на роевото настроение. Има и още много - чети темите и внимателно анализирай отговорите на специалистите.
    Благодарен съм за съветите може би не съм се изразил правилно или не сте ме разбрали правилно тоя модел се търси в нашия край дъно с клин най много за подвижното дъно с мрежа го правя когато се иска и да на плодника има дупка с пластмасова прелка

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да ти кажа и за тестовете - аз миналата зима също се пробвах да направя стотина корпуса от дърво, но хранех големи съмнения дали няма да се разсъхнат в сглобките. Затова проведох експеримент, който още не е завършил. Сложих корпуси на открито и ги оставих да ги пече слънцето и да ги вали дъжда, дори и отвътре. И така цялото лято. И добре че ме подсети - трябва да отида и да погледна какво се е случило, преди да поема риска масово да си произвеждам собствени корпуси през тази зима.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от galin79 Виж публикацията
    Благодарен съм за съветите може би не съм се изразил правилно или не сте ме разбрали правилно тоя модел се търси в нашия край дъно с клин най много за подвижното дъно с мрежа го правя когато се иска и да на плодника има дупка с пластмасова прелка
    Възможно е - ти сам си знаеш пазара. От нас можеш да получиш само идеи, но решението дали ще ги използваш си е твое лично.

Аз мога да ти дам една идея за прелката. Тя трябва да отговаря на много условия:
    1. Трябва да има 3 възможни сечения на отвора
    - ЗИМНО - стеснена ниска прелка на 1/3 от дължината, с възможност за лесно поставяне на стандартен миши предпазител
    - ПРОЛЕТНО и при СЛАБА ПАША - прелката е по цялата дължина с височина за преминаване на 1 пчела
    - ЗА СИЛНА ПАША - по цялата дължина, но с двойна височина, за да минават пчели както отдолу, така и отгоре
    2. Трябва да има възможност прелката да се запушва с мрежичка. Това се прави при транспортиране на кошера или при затваряне на прелката заради пръскания.
    3. Прилетната дъска е добра идея, но тя ще пречи при транспортиране на кошера. Аз бих помислил за някакъв друг тип монтаж с възможност за лесно сваляне. Това че в момента прилетната дъска е на панти и затваря прелката според мене е лоша идея.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    да ти кажа с кошери се занимавам от 2 години самостоятелно от 4-5 месеца и когато започнах и на мен ми хрумна да оставя 1 магазин на вън 2 години е на слънце и вода още не се е изметнал и сглобките не са мръднали лепилото държи добре това разпитване тук беше с цел подобрение и никъде не съм казвал че кошерите ми са върха на сладоледа естествено че има в пъти по добри но за среден клас кошер на добра цена е добър не знам от каде си но ако видиш тук във Враца по пчеларските магазини какво продават наслагали разни фазери и талашити по капака и хранилката за по 90-120 лв ще паднеш моя за тия 65-70 лв покрай тях е перфектен и е изцяло от чам капака и хранилката ми са от ламперия жив и здрав

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Братле,като пишеш взимаш ли си въздух или на един дъх го караш?

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    на един дъх че нямам време ще ме извините

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Можеш ли да ми направиш лежак-25рамков с два етажа магазини.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    мога но ако е при мен или поне да го видя размерите не ги знам

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Вътрешни размери 94см/45см за рамка ДБ.http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=898

Страница 13 от 16 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •