Ето малко инфо за състоянието на ЛР отводките ми към момента:

Долен корпус: имам 8 рамки, като на 5 от тях има пило, като някой от тях са с много малък меден венец. На крайните рамки има мед и прашец.
Горен корпус: има общо 10 рамки, но едната е почти неизградена, а следващата е неизцяло изградена. Тях реално не ги проя, ще ги оставя в кошера само за да ги съхраня. На останалите на 3-4 от тях има люпещо се пило, но не видях майката да е снасяла скоро в горния корпус, въпреки, че не съм проверил много старателно и подробно, гледах набързо да ги прегледам. Останалото са медени запази, като дори на рамките с люпещо се пило венеца е много голям, почти на цялата пита на някой от рамките(80-90%). Крайните рамки за изцяло с мед и прашец.

От тук нататък вариантите според мен са:
1. Да ги оставя така и да се надявам гнездото да се заформи в горния корпус, където ще е по-топло, а и запасите са много и тогава ще съм спокоен. Мястото за снасяне на майката горе е по-малко, но все пък нали се очаква яйцеснасянето скоро да намалее.
2. Да ги пренареждам, като примерно вдигна от долния корпус в горния 2 рамки с пило, като от горния 2-те рамки, които не са изцяло изградени да ги сваля долу. Така горе ще имам пълен корпус с рамки с много мед и достатъчно място на майката да снася през следващия месец и след това гнездото да се заформи отгоре.

За момента съм настроен на вариант 1, какви са вашите препоръки?