Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 31 от 107 ПърваПърва ... 2129303132334181 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 301 до 310 от общо 1063
    Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Имам за последния зимен сезон 2 майки умрели и 3 или 4 не пронесоха от 200, това може да се дължи на ОК, но може и да не е - божа работа. Аз не съм се отказал от Флуметрина / Варостоп/ през август и септември, като приключат майките да снасят и се излюпи пилото, тогава с ОК изчиства това което е останало, а то остава определено и не са малко акарите . Ако го няма Флуметрина да свали до някаква степен акара ОК няма да им е от полза, майките не спират да снасят и семейството отива в зоната на смъртта. Успешната формула за мен е Флуметрин плюс ОК есента , а пролетта нищо.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Чак безсмислено не е. Дали е достатъчно подходящ метод зависи от целите които си поставяш.
    Ако просто искаш да държиш популацията на акара под някакъв контрол -става
    Ако имаш остра инвазия (изтървал си нещата), а не можеш да свалиш меда веднага - става
    Ако доказано нямаш много голяма инвазия, но искаш превенция и метод щадящ пчелите в този момент-става
    Много хора (включително и аз) си накупиха "фогъри" и слагат всевъзможни буламачи и третират, но много малко от тях си дават сметка че ефективноста им е доста по-ниска от лентите, защото това е третиране което убива акарите които са извън пилото в момента на третирането и само след няколко часа това което излиза от пилото си остава и продължава да се размножава и се приближават до ефективността на ОК. Никъде до сега не съм открил информация колко време прекарва акара върху пчелите преди отново да влезе впилото. Ако този период е 4-5 дни ще е СУПЕР защото тогава с 3 третирания през 4-5 дни ще обхванеш пълен цикъл на излюпване на запечатаното пило и ще бъдеш много ефективен, но ...... не знам.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Оксаловата К ,ме привлече с ниската цена и лесното прилагане.Ако обаче всяка година губя 6-7 семейства ,поради увреждане на майката ,къде ми е далаверата.По моите халваджийски сметки загубите доближават 1000 лв.За половината от тези пари ще сложа по 7 ленти Варостоп на кошер.Примерно 3 на пролет и 3 на есен.При такива мисли ми етрудно да зацепя и да взема решение.Времето за лентите го пропуснах.Сега ми се върти в празната глава ,някакъв процент от семействата изобщо да не ги третирам.Просто за да мога после да сравнявам.За статистиката : почти винаги около 25 май съм имал пълзящи пчели ,които изглеждат наред /цели/.През август също ,но тогава вече се виждат и пчели без крила.Тази година нямаше през май ,а сега се срещат единични бройки .Разликата е ,че последно използвах ОК ,преди това ленти.Незнам това ли е причината -добре ли е ,зле ли е.При вас как е ?

Потребител
    Регистриран
    19.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    ...пълзящи пчели...
    Тази година такова явление не съм наблюдавал. 1-2 пчелички няма да ги броим. 2014 г. имаше доста пълзящи пчели юли месец. Ползвам само мравчена киселина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Миналата година третирах през ноември за пръв път с ОК чрез накапване.Тази пролет една майка,която ми беше като бонус към отводките,които купих не пронесе.Но тя бе видимо не качествена още като ми я подариха-дребна и черна,едва я намерих из между пчелите на една рамка.Тази година в края на август третирах два пъти с МК и след това напръсках върху рамките с разтвор с ОК по начин описан от Скутелатор.За сега нямам неблагополучия с майките,но нека да видим на пролет как ще е положението и ако всичко е наред мисля за напред да мина само на ОК,без никакви синтетични акарициди.Пролетно време не третирам с нищо.Относно пълзящите пчели при мен през май бяха много,а сега тука там се виждат единици.Не е майска болест на 100%,ако беше нозема щях да имам зимна смъртност а нямам.С колеги в райна си говорихме,че пълзящите пчели през май съвпадат с пръскането на житата от арендаторите и се съмняваме в това като причина.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Атанасов много си черноглед,още не си ги третирал а сметна каква ще ти е смърноста :-) :-) :-) :-) :-) .Що не помислиш така;
    ОК ще унищожи 95 % акара,от това пролетта ще се развият по бързо и ще изкарам по една сборна отводка,която струва 100 лв. По нататък сам си ги смятай.
    А истината ще е съвсем различна и от двете мнения :-) :-) :-) :-) :-) :-) .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Атанасов много си черноглед,още не си ги третирал а сметна каква ще ти е смърноста :-) :-) :-) :-) :-) .Що не помислиш така;
    ОК ще унищожи 95 % акара,от това пролетта ще се развият по бързо и ще изкарам по една сборна отводка,която струва 100 лв. По нататък сам си ги смятай.
    А истината ще е съвсем различна и от двете мнения :-) :-) :-) :-) :-) :-) .
    Черногледството ми е на база третиране 2014г.Трябва ли винаги да споменавам ,какво съм писал преди половин година.Извинявай ,но от твоите сметки не разбрах много.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Черногледството ми е на база третиране 2014г.Трябва ли винаги да споменавам ,какво съм писал преди половин година.Извинявай ,но от твоите сметки не разбрах много.
    И аз се извинявам ако има нещо,но не трябва ли да поне три пъти да ги зазимиш с ОК,за да си направиш изводите тогава.Всяка година е различна.
    Аз имам толкова загуби за 2014,че през останалите 13 год.в които пчеларствам ,загубите ако ги събера заедно,немогат да направят половината бройка за миналата година.Трябва ли да го отдавам на ОК с която третирах?
    Този пост е редактиран от tarty; 07.09.2015 в 08:03.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    И аз се извинявам ако има нещо,но не трябва ли да поне три пъти да ги зазимиш с ОК,за да си направиш изводите тогава.Всяка година е различна.
    Аз имам толкова загуби за 2014,че през останалите 13 год.в които пчеларствам загубите ако ги събера заедно немогат да направят половината бройка за миналата година.Трябва ли да го отдавам на ОК с която третирах?
    Не съм си направил никакви изводи.Просто имам съмнения ,от моя опит и от споделено из темите.Не пиша общо за зимна смъртност а за загуби от дефектирали майки в резултат на къпането с ОК.Затова и правя разни халваджийски сметки .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Не бих ползвал ОК ако по някакъв начин дефектираше майките. Дори и това да беше някакъв малък процент от всичките, то по законите на Мърфи, пострадалите щяха да са най-хубавите и най-скъпи майки ( вкл. и във финансово изражение). Някои от майките струват повече от някои автомобили, които се движат по българските пътища и очаквам от тях да живеят възможно най-дълго. По-скоро бих пожертвал 10 или 20 семейства, ако това би могло да спаси някоя ценна майка за още една година.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 31 от 107 ПърваПърва ... 2129303132334181 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •