Аз пък слагам магазините под плодниците. С това постигам няколко цели:
1. Пчелите ги охраняват от молци
2. Плодника се повдига над нивото на прелката и така на кълбото му е по-топло, като в същото време се съхранява добрата вентилация от мрежестото дъно.
3. Ако в магазините е имало малко мед или нектар, пчелите си го пренасят в плодника и си го подреждат там, където им е удобно.
4. Ако напролет семейството се развие по-бързо от очакваното, пчелите започват да усвояват магазина, и така се намаляват предпоставките за роене.
След центрофужене на меда слагането на магазините го правя на 2 етапа:
Етап 1 - магазина се слага над плодника, за да го оближат пчелите и за да няма нападения, ако се сложи под плодника. Това се прави в първата половина на август. Семейството се подхранва за пило, но ако има излишен сироп, пчелите го слагат в магазина.
Етап 2 - магазина се слага под плодника в началото на септември и чак тогава се прави ударно подхранване с инвертиран сироп. Пчелите почистват магазина (качват го в плодника) и след това доподреждат гнездото си с инвертирания сироп. Интересното в този период от време е, че пчелите вземат от хранилката точно толкова сироп, колкото им е необходим. Не задръстват гнездото и си оставят място за зимното кълбо. Ако в хранилката остане сироп и есента е топла, пчелите постепенно ще си го усвоят. Ако настъпи студ, сиропа в хранилката може да си стои цяла зима и пчелите ще му обърнат внимание чак напролет.
При това положение може да се приеме, че през есента наличието на сироп в хранилката е критерий дали едно семейство се нуждае от него или не. Ако семейството бързо си изяжда хранилката, значи се нуждае от още сироп. Ако сиропа започне да се задържа, значи семейството вече се е успокоило, че има достатъчно зимни запаси. Летящите пчели вече не излитат да търсят нектар, и така им се съхранява мастното тяло и им се удължава живота.


Цитат
