Не ощетяваш ли много други семейства в тоя критичен момент? Аз също направих няколко малки отводки края на август но с малко пчели. Идеята беше да зазимя няколко скоро оплодени майки.
Не ощетяваш ли много други семейства в тоя критичен момент? Аз също направих няколко малки отводки края на август но с малко пчели. Идеята беше да зазимя няколко скоро оплодени майки.
От почти всички семейства вадя по една пита пило и стръсквам от тях по една пита с млади пчели, от по-силни кошери стръсквам и по две пити. Не мисля, че съм ги ощетил с много, защото при мен за сега все още имат паша - слъчоглед около 700-800 дка, който ще продължи още около седмица, а пък след центрофуженето ще ги подхранвам с инверт, които вече съм направил и чака.
Keep Walking...
Днес си спретнах една отводка с една рамка пило и пчелите заедно с майката и добавих още пет маломедни без пчели."Отводката" я поставих на мястото на други две за да я нялетят-демек отводката си има и летящи.Равносметката от направените отводки в началото на август е;
Придадените оплодени майки са приети на 100%,като имат от 2 до 4 рамки пило.Отводките направени без летящи имат по 2 рамки пило,а отводките със летящи по 4рамки.
Резултатите на тводките направени със свищеви маточници са следните.Всички маточници бяха приети и майките се бяха излюпили.Всички майки в отводките направени без летящи не се завърнаха от оплождане. Майките в семействата от които взимах материал за отводките вече имат на две рамки открито пило пред запечатване.Явно наличието на достатъчно летяща пчела е от голямо значение.По принцип "маневрите" със свищевите майки ги започвам около15 юли,за да може до 15-20 август да имам работеща майка.Имах възможност при направата на отводките да ги преместя на другия пчелин(6-7км),за да останат със летящи,ноооо.....догодина.Ка о цяло отводките набират сила.
Наличието на много пчела и поне по рамка пило е задължително и при ползването на рошусови корпуси и табли. Ако пчелата не е достатъчна, то същата се разпределя по другите отделения и въпреки приемането на маточника и излюпването на майката, то отделението почти винаги остава без оплодена майка и с по няколко блуждещи пчели.
Keep Walking...
Отводките си имаха по две рамки пило.Можеби е трябвало да изкарам отводките две седмици по рано за да се илюпят повече пчели и да има повечко летящи.Мисля,че по големия проблем са пернатите....,а майките от отводките не са имали достатъчно придружителки.Това ми се върти в главата.
И аз мисля, че пернатите са проблема. Предполагам, че едните отводки са останали в пчелина и са без летящи пчели, а другите си преместил на друго място. На другото място дори и да не е много далеч е напълно възможно да има огромна разлика в популацията на опасни за пчелите пернати. При мен случая е точно такъв. Имам два пчелина на 4,5км по права линия и на единият от началото на юли имам две оплодени майки и над 30 изчезнали при оплождане. На другият нямам никакъв проблем.
Не съм разкарвал отводки.И на двете места майките в основните семейства се завърнаха,а на отводките не успяха.През август,лястовици,пчелояди и др. бързат да се "натъпчат",че път ги чака......
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))