Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 187 от 683 ПърваПърва ... 87137177185186187188189197237287 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,861 до 1,870 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Това което съм чел е,че на най-младите пчели до три дневна възраст жлезите им не отделят отрова.Най-силна отрова имат 17-18 дневните пчели,а това са пчелите пазачи.Силата на отровата зависи от количеството на консумираният прашец.А за това когато някоя пчела ме ужили или си остави жилото на ръкавицата веднага опушвам мястото с пушалката за да притъпя миризмата на отровата и по този начин другите пчели не се дразнят.Поне при мен действа.

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Това от онзи агресивния кошер, дето писа преди ли? Аз не проследих нещата до края. Смени ли му майката? Ако не - нормално. От моето бивше агресивно семейство получавах мехури на ужилените места, от останалите кошери като чели съм имунизиран и получавам само моментния дискомфорт от ужилването. Не съм чел дали има разлика в отровата на пчелите, но моите наблюдения са, че има разлика. Иначе не мога да си обясня различната реакция на тялото при ужилване.
    Аранис от същия.Заблудиха ме по едно време,че са се кротнали и то наистина си беше така...изведнъж положението стана доста спокойно за около месец и реших,че нещата са се нормализирали.
    Марко до сега бях без ботуши,явно е било грешка.Но като цяло ме притеснява факта,че нещата градират към по-лошо.В началото като ме ужилеха почти нищо само болката при ожилването и после нищо.После почнаха подуванията,които преминаха в няколко дневни и сега вече и мехури.Пояснявам,че не ме хапят всеки път(не че нямат желанието).

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Аранис от същия.Заблудиха ме по едно време,че са се кротнали и то наистина си беше така...изведнъж положението стана доста спокойно за около месец и реших,че нещата са се нормализирали.
    Кротнали са се защото е имало изобилие от паша и всички налични пчели, способни да бъдат събирачки са се включили в пашата. Сега като няма паша, а само крадци всички събирачки стават охрана и така . Грешка е, че не си ни послушала и не си сменила майката докато са били кротки, но нищо - човек се учи най-добре от грешките си . Все още не е късно за смяна на майката! В противен случай напролет те чака същата агресия . В най-лошия случай ще прекъснеш яйцеснасянето за около ден. Разтърси се по магазините дали предлагат. Матеев и скутелатор също най-вероятно имат останали. И пак старата тактика. Бронираш се здраво, разпарчетосваш докато не намериш майката. Сега лесно се намира, защото пчелите намаляват. Онзи ден в рамките на час (преди да се мръкне) намерих и смених 3 майки. Отнемаш старата майка, чакаш 2 часа и поставяш клетката с новата. Може да уеднаквиш миризмата с малко ракия (не използвай ментови масла, смрадлики и др. миришещи на растения от природата, защото рискуваш нападение). На сутринта можеш да наддигнеш капака само да погледнеш дали пчеличките хранят майката през клетката (най-вероятно няма да са пробили още кърмовата маса). Ако я хранят всичко е ОК свиркаш си и правиш кафенце за добре свършената работа. Ако се опитват да я жилят през клетката проблем. Едно последно указание - ако се решиш да правиш процедурата да е на разсъмване до 9 часа или преди сдрачаване след 18 часа. В противен случай рискуваш нападение и усложняване на нещата. Въпреки ранните/късните часове спазвай строга дисциплина. Прегледаните рамки в затворени преносни сандъчета, кошера покрит с чаршафи (парчета плат) и работиш само върху рамката, която вадиш. Успех.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Марко до сега бях без ботуши,явно е било грешка.
    Вместо ботуши ползвай плетени вълнени чорапи-не спарват краката,а глезените са недостъпни за пчелите.Колегата така си бичи-по вълнени чорапи и чехли въпреки,че не е алергичен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Debi, можеш да направиш рядък захарен сироп за да пръскаш рамките с пулверизатор като ги преглеждаш за майката за да намалиш агресивността им,но само при спазване на всички други указания на Aranis.Успех.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Братле,подхранвал ли си със сироп?....Слагай лентите и не се бой.Единствения ти проблем е количеството и качеството на хранителните запаси.Не се плаши от диаграмите-те не "важат" за Родопите.Демек по големия ти проблем не е намаляващото пило,а Чепеларската мечка.....
    "Диаграмите определено не важат за "родопите" "
    Тук братушката карцира майките в края на юли....https://www.youtube.com/watch?v=iR9GWNisqMg

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Вече се чудя дали да отварям този кошер.Толкова нерви и агресия няма,а и като цяло си е загуба на пчела.Ръкавиците ми се обсипват с жила и си давам сметка,че това е фира и отслабване на семейството.Скутелатор беше качил няколко снимки в тема за кипърски пчели,като ги гледам все едно моите "любимки" виждам.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Това лято взех едно рояче. Като ходих да го взимам собственика ми даде да си избирам от общо 5 броя. Избрах си най-силния като количество пчели и съответно най-свиреп, въпреки предупрежденията му, че ще съжалявам ... като забелязах, че почти няма запаси от мед. При първите 1-2 прегледа след като го настаних в мой кошер действително беше много агресивен, вдигаха се доста пчели на мен, но след редовно подхранване със сироп и разпечатени зад преградната дъска стари пити приготвени за бракуване в момента роячето е кротко почти колкото останалите семейства.

Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    ..
    Вземи си обувки , каквито ползват стоителните работници, само че високи ( малко над глезена,като високите маратонки от едно време) и крачолите на гащеризона вътре.Не ти трябват ботуши.
    Аз така работя само че моите обувки са ниски.За следващия сезон ще си взема от високите.
    И напушваш ли кошера през прелката преди да го отвориш ??Аз преди не го правех и ме често ме нападаха (отварям кошера и тогава пуша ).От 1-2 месеца винаги напушвам през прелката и са кротки като ги отворя.Оказа се че има значение

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Със стечение на милионите години еволюция , пчелите са развили този инстинкт към дима.
    Само нека , напушването през прелката да е леко.

Страница 187 от 683 ПърваПърва ... 87137177185186187188189197237287 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •