Първоначално публикувано от
rosty_sz
Аз също имах много негативно отношение към Дадана, но от няколко месеца си мисля, че греша. Работейки с ЛР постоянно сравнявам какво щеше ако е дадан и започнах да забелязвам няколко не оспорими предимства на дадана.
Плодника е ясно определен и майката много рядко го напуска и прави каквото си поиска по медовите пити.
Има много по малко размествания на пити с пило, което намалява риска от загуба на майката многократно.
Зазимява се много по не трудоемко и бързо.
Зимува по сигурно.
Размислите ми в тази насока започнаха след като научих за няколко човека които гледат 200+ семейства САМИ без проблем. Оказа се, че са с дадани. Аз Гледам толкова семейства с мнооооооооого труд и с постоянната помощ на още един човек и съм само с ЛР.
Сравнението с Америка не е подходящо, защото те имат съвсем други цели и технология която е абсолютно неприложима при нас.
На теория си мисля, че един модернизиран дадан с отделящо се дъно и в комплект с два магазина и два корпуса би се работил доста по-леко от един класически ЛР. Лошото е че в пчеларството теорията и практиката много често се разминават и за това искам да опитам. Един пример за огромно разминаване на теорията и практиката е че ЛР се работи на ниво корпус а не на ниво рамка. Огромна заблуда, това се случва само с някои семейства (не са най-силните) и не през целия сезон. Това може да се дължи на микро климата, на желанието за няколко стокови паши, на желанието за максимална монофлорност на добитата продукция и т.н. , но определено не ми се получава. Ако чаках на един слънчоглед и ако закача нещо между другото и получвах сериозна заплата или пенсия може да карам и на корпуси ама като се целиш в максимума не става.