Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 93

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Определено не смятам да се хвърлям " с главата на долу". Така започнах и темата. Искам да пробвам. Определено ще е с надставки,нямам никакво намерение да правя или купувам плодници. Матеев е много прав като казва, че трябва да се гледат малко по глобално нещата в пчелина, точно там е разковничето. Колкото до операциите винаги гледам да ги свеждам до минимум и да правя по няколко операции с едно отваряне , но това пак си отнема време и сили.
    Проблеми с ЛР които срещам:
    При първо разширяване (при мен се явява ротиране и премахване на преграда между двата корпуса) много от семействата отказват да започнат да обитават горния корпус. ТОВА НЕ СА СЛАБИ СЕМЕЙСТВА правят го около 30 % от семействата и няма как да познаеш кои ще го направят и кои не. Ако ги оставиш да се оправят се натискат в долния корпус който прелива и не се качват забавят пилото и изостават. В крайна сметка се качват със закъснение над две седмици и изтърват акацията. ЗА да преодолея този проблем работя на ниво рамка като махам преградата между двата корпуса и свалям поне два пъти запечатано пило преди ротация. Това си е работа на ниво рамка на всичко от горе е свързана със сваляне на горния корпус. При дадана този проблем няма да го има и ще има два прегледа по-малко.
    На акацията 50% от семействата не успяват да свалят майките в първи корпус поради краткоста на обилната паша. Получава се ужас, пило из всички корпуси. При ваденето на меда се подрежда плодник на ново, губят се майки, защото те ходят из целия кошер и колкото и да внимаваш задължително няколко майки заминават. Оставяш голямо количество мед защото майката снесла на сума пити по една длан. Пробвал съм да ги оставя с меда над 30 дни да се оправят сами но губя монофлорноста на меда и 30 дни пак не им стигат за да си подредят кошера сами.
    Ще закусвам и продължавам

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    ДБ -10 никога не изтърва акацията в моят район , а бих казал ,че за и за рапицата са на 80 -90 процента готови. С ЛР не можах да ги постигна тези резултати.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    ROSTY тази година нощните температури (визирам Видинско) се движеха около 16 градуса.Трудно,майките по възрастни от 1 г.биха изоставили уюта в затоплените вече корпуси,а по скоро биха изпаднали в роево.По друг начин щеше да стои въпроса ако нощните температури си бяха нормално 20-22 градуса.Така мисля...А може би,наличието на меден венец по средните рамки,при ротация,да възпрепятства качването в горен корпус.Наличието на 2-3см мед венец разделя с 7-8 см. пилото в двата корпуса.......

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    ROSTY тази година нощните температури (визирам Видинско) се движеха около 16 градуса.Трудно,майките по възрастни от 1 г.биха изоставили уюта в затоплените вече корпуси,а по скоро биха изпаднали в роево.По друг начин щеше да стои въпроса ако нощните температури си бяха нормално 20-22 градуса.Така мисля...А може би,наличието на меден венец по средните рамки,при ротация,да възпрепятства качването в горен корпус.Наличието на 2-3см мед венец разделя с 7-8 см. пилото в двата корпуса.......
    Да така е, но е по скоро нормално да са такива нощните температури през април от колкото да са 20-22гр. Тогава ако има система кошер на която да не и пречи, защо да им треперя на моите ЛР?

Не искам да ме разбирате грешно. НА МЕН НИКАК НЕ МИ СЕ МИНАВА НА ДБ. По скоро търся от вас аргументи да не го правя. За съжаление за сега няма сериозни такива. В рамките на шегата ще кажа, че може би любителите на ЛР в момента са прекалено заети да преподреждат плодници и за това ги няма никакви във форума та да ме разубедят. И аз това щях да правя днес, но дъжда ми даде ден почивка.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да така е, но е по скоро нормално да са такива нощните температури през април от колкото да са 20-22гр. Тогава ако има система кошер на която да не и пречи, защо да им треперя на моите ЛР?

Не искам да ме разбирате грешно. НА МЕН НИКАК НЕ МИ СЕ МИНАВА НА ДБ. По скоро търся от вас аргументи да не го правя. За съжаление за сега няма сериозни такива. В рамките на шегата ще кажа, че може би любителите на ЛР в момента са прекалено заети да преподреждат плодници и за това ги няма никакви във форума та да ме разубедят. И аз това щях да правя днес, но дъжда ми даде ден почивка.
    Направо ти се чудя,откаде толкова проблеми?Моите са повечето дадан но имам и към 30 бр ЛР и такива проблеми никога не съм имал.Вярно,че майките ми са Бяла Сакарка/собствено производство/,но винаги при нас край морето е по студено пролет.Аз не подреждам плодниците на Дадана,камоли на ЛР,не съм по умен от пчелите,че аз да им казвам каде трябва да им е храната.Рамки вадя от ЛР само да видя дали новата майка е проснесла.Мисля си,че имаш доста свободно време за да се заиграваш така с пчелите,или нещо бъркаш в работата с тях.Но пък при 150+ бр трябва ти да даваш уроци на нас.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    ...В рамките на шегата ще кажа, че може би любителите на ЛР в момента са прекалено заети да преподреждат плодници и за това ги няма никакви във форума та да ме разубедят. И аз това щях да правя днес, но дъжда ми даде ден почивка...

А които работим с многокорпусен ДБ си въртим синджира и си клатим кайсиите.

Потребител
    Регистриран
    19.03.2015
    Има нещо гнило в LR кошера. Всичко което е написал rosty_sz е самата истина. Всеки един проблем! LR е такъв автогол, че повече няма на къде...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не трябва да се приписват собствените грешки в собствената пчеларска технология на системата кошери, с която работите. ЛР системата е по-универсална. Тя позволява да работите с нея все едно че е ДБ, но в същото време позволява и една камара допълнителни екстри, които са невъзможни при ДБ.

Както всички знаете, ДБ системата предполага работа на ниво 1 рамка, но този тип пчеларски операции са 10 пъти по-бавни спрямо операциите за работа на ниво 1 корпус. Ако може да се измисли пчеларсква технология, при която 90% от работата да е на ниво 1 корпус, то тогава загубеното време ще е 5-6 пъти по-малко спрямо технологиите с работа на ниво 1 рамка. Ами ЛР системата го позволява това, а ДБ - не го позволява.

При ЛР системата имате ВЪЗМОЖНОСТИ, които ако искате, можете да ги ползвате. При ДБ системата има ОГРАНИЧЕНИЯ. Това че не сте оползотворили всички възможности на ЛР не означава, че трябва да се връщате на ДБ. Това е все едно да кажете - "Имам Мерцедес с много екстри, но понеже не ги ползвам част от тези екстри, искам да си купя обратно стария Москвич." Ха-ха .... има някаква логика в това твърдение, но ако Мерцедеса и Москвича са на приблизително еднакви цени, тогава логиката се проваля.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Проблема с разхвърленото пило се решава седна ханеманова решетка, но тя пък поставя нов проблем. За акацията е необходимо сериозно разширяване за да се посрещне обилното нектароотделяне тоест разширяваме повече от колкото покриват пчелите и тогава решетката се явява сериозна преграда и пречка за нормалната работа и съответно сериозно намаляване на добива. Освен това ако искаме да ограничим майката на долните два корпуса с решетка поставянето на нови корпуси трябва да се извърши или върху настоящите ( противоречи на технологията за отглеждане на ЛР и се усвояват много трудно ) или трябва корпуса със запечатано пило който трябва да се качи най-горе трябва да се изтръска от пчелите за да си сигурен, че майката ще остане под решетката което е много работа на ниво рамка и пак е много рисково за майката. Вие ще кажете как стоят нещата с дадана по време на акацията. Аз теоретично виждам два проблема слабите семейства няма да качват в "магазините", а с много силните ще има проблем с достатъчното разширяване на плодника преди пашата.
    На слънчогледа нещата са по добре и има повече ред , но пак десетина процента си правят каквото си искат.При свалянето на меда обаче трябва много да внимаваш какво правиш така, че да се подредят нещата правилно и семейството да се развива правилно през август и септември. На дадана сваляш "магазините" и въртиш няколко плодникови пити и си готов. Имаш място са снасяне, имаш голям венец, имаш предимно тъмни пити в плодника до зазимяване ти остават лекарствата и малко подхранване. На ЛР след слъчогледа има толкова работа до зазимяване, че не ми се пише вече.
    Ще се радвам да обсъдите горе написаното и даданаджийте да кажат какви проблеми възникват за които не подозирам.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Определено не смятам да се хвърлям " с главата на долу". Така започнах и темата. Искам да пробвам. Определено ще е с надставки,нямам никакво намерение да правя или купувам плодници. Матеев е много прав като казва, че трябва да се гледат малко по глобално нещата в пчелина, точно там е разковничето. Колкото до операциите винаги гледам да ги свеждам до минимум и да правя по няколко операции с едно отваряне , но това пак си отнема време и сили. Проблеми с ЛР които срещам:При първо разширяване (при мен се явява ротиране и премахване на преграда между двата корпуса) много от семействата отказват да започнат да обитават горния корпус. ТОВА НЕ СА СЛАБИ СЕМЕЙСТВА правят го около 30 % от семействата и няма как да познаеш кои ще го направят и кои не. Ако ги оставиш да се оправят се натискат в долния корпус който прелива и не се качват забавят пилото и изостават. В крайна сметка се качват със закъснение над две седмици и изтърват акацията. ЗА да преодолея този проблем работя на ниво рамка като махам преградата между двата корпуса и свалям поне два пъти запечатано пило преди ротация. Това си е работа на ниво рамка на всичко от горе е свързана със сваляне на горния корпус. При дадана този проблем няма да го има и ще има два прегледа по-малко.На акацията 50% от семействата не успяват да свалят майките в първи корпус поради краткоста на обилната паша. Получава се ужас, пило из всички корпуси. При ваденето на меда се подрежда плодник на ново, губят се майки, защото те ходят из целия кошер и колкото и да внимаваш задължително няколко майки заминават. Оставяш голямо количество мед защото майката снесла на сума пити по една длан. Пробвал съм да ги оставя с меда над 30 дни да се оправят сами но губя монофлорноста на меда и 30 дни пак не им стигат за да си подредят кошера сами.Ще закусвам и продължавам

Здрасти,

На мен ми изглежда, че проблема ти е по-скоро ''селекционнен''... майките (и от там и пчелите) май са ти много недисциплинирани
    бих те посъветвал да обръщаш повече внимание на тези качества (тясно и компактно кълбо), когато (ако) си развъждаш майките

поздрави.

п.с. и аз мисля, че е лудост да минаваш на ДБ, за мен е тип кошер от миналия век.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •