Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 93

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Рости аз ги гледам абсолютно сам само дадани без проблем до към 140 броя нагоре става много трудно и започват проблемите. Догодина съм решил да пробвам експепимент за хибридна система - плодник и под него корпус. Корпуса няма да се маха целогодишно нито да се ротира. Идеята ми е на пролет да служи като дълбоко дъно, по време на главните паши майката да е примамена в корпуса и ханеманова върху него а на есен освободена и тогава корпуса да се превърне в естествена хранителна подставка тип Венер. Корпусните рамки няма въобще да се вадят. Това на теория мисля че ще ми спести време и труд, но времето ще покаже.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Рости аз ги гледам абсолютно сам само дадани без проблем до към 140 броя нагоре става много трудно и започват проблемите. Догодина съм решил да пробвам експепимент за хибридна система - плодник и под него корпус. Корпуса няма да се маха целогодишно нито да се ротира. Идеята ми е на пролет да служи като дълбоко дъно, по време на главните паши майката да е примамена в корпуса и ханеманова върху него а на есен освободена и тогава корпуса да се превърне в естествена хранителна подставка тип Венер. Корпусните рамки няма въобще да се вадят. Това на теория мисля че ще ми спести време и труд, но времето ще покаже.
    Не ти разбрах добре идеята. По време на главните паши когато уж майката ще е долу в корпуса плодника върху него ли ще е ? Какъв проблем всъщност се опитваш да решиш? Сподели и какви са най-честите грижи с дадана по принцип?

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Тази година за първи път работих с 8 рамкови ДБ, дали заради системата или както казва колегата Ангел Йосифов ниските нощни температури, но доста майки се качиха в магазините (10 и 12 рамковите се превърнаха в отводки или бяха слаби така че не мога да направя сравнение) и беше проблемно ваденето на меда с пчелогонки. Сега на слънчогледа всичко си дойде на място и вече се работи много лесно, НО трябва да имаш повече налични магазини. Чудно ми е как при корпусните системи се въртят само корпуси без да се пипат рамките - аз при това положение ДБ не го барам...

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не ти разбрах добре идеята. По време на главните паши когато уж майката ще е долу в корпуса плодника върху него ли ще е ? Какъв проблем всъщност се опитваш да решиш? Сподели и какви са най-честите грижи с дадана по принцип?
    Да плодника си остава отгоре и се слагат и магазини при нужда а майката остава ограничена в корпуса. На теория си мисля че ползите биха били следните:
    -на пролет антироево, голям обем
    -на есен хранителна подставка, автоматично подхранване
    -зимата дълбоко дъно
    -зимуване на дб рамка
    -по лесно ограничаване на майката за пашите спрямо чист дб.

Разбира се всичко за мотите условия, стационарно с 2 главни паши кориандър и слънчоглед с малко рапица и без акация.

Относно работата на есен от един месец не съм ги отварял нито давал капка сироп хванах се с базата и нямам никакво време. Преди 3,4 дена проверих няколко и установих, че въобще не съм им липсвал.
    Винаги може по-добре.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •