Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 93
    Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    За това писах,че кошера Фарар е без недостатъци-той не се зазимява,тъй като горния корпус винаги е пълен с мед.Тази седмица след като свалих магазините изцентрофужих по 3-5рамки за да деблокирам майката и да има място за снасяне.Зазимяването всъщност завършва с извършването на противовароатозните дейности.Напролет разпечатвам 5 рамки в горния корпус,през 20 дни извършвам ротация на корпусите/2-3 пъти/,и корпусите са пълни с пчели,че чак преливат.Условието е едно-да имате качествени майки,а това означава да си ги отгледате сами.

Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Rosty_sz,моля те не прави този експеримент.ДБ е бил революционно решение преди 150г.,когато са извадили пчелите от хралупата или тръвната.Макар,че съм вадил от 90 до 110кг.мед всяка година/преди около 20 години/той е анахронизъм.Преди 15г. на една среща с пчелари в Русе,г-н Котларски каза дословно:,,Вие не сте пчелари,вие сте даданблатаджии,,Това не ми хареса и доста се замислих.Тогава проучих всичко за Фарар ,опитах се и разбрах ,че това е системата.Не съм работил с ЛР,но мисля,че Фарар има повече предимства.Представи си,че напролет трябва да си разшириш семействата като им сложиш по 1 корпус.По този начин им увеличаваш обема на 100%.На двата корпуса Фарар като поставиш 1 корпус увеличението е 50%.При нестабилното пролетно време със студени дни и нощи това е много важен фактор при развитието.Дори на фарара е достатъчно да се ротират корпусите без да се увеличава обема.Замисли се върху факта, че при съвременното американско пчеларство имат 95% многокорпусни кошери и само 5% ДБ,докато в нашата татковина е обратното 95% ДБ и5% МК.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз също имах много негативно отношение към Дадана, но от няколко месеца си мисля, че греша. Работейки с ЛР постоянно сравнявам какво щеше ако е дадан и започнах да забелязвам няколко не оспорими предимства на дадана.
    Плодника е ясно определен и майката много рядко го напуска и прави каквото си поиска по медовите пити.
    Има много по малко размествания на пити с пило, което намалява риска от загуба на майката многократно.
    Зазимява се много по не трудоемко и бързо.
    Зимува по сигурно.
    Размислите ми в тази насока започнаха след като научих за няколко човека които гледат 200+ семейства САМИ без проблем. Оказа се, че са с дадани. Аз Гледам толкова семейства с мнооооооооого труд и с постоянната помощ на още един човек и съм само с ЛР.
    Сравнението с Америка не е подходящо, защото те имат съвсем други цели и технология която е абсолютно неприложима при нас.
    На теория си мисля, че един модернизиран дадан с отделящо се дъно и в комплект с два магазина и два корпуса би се работил доста по-леко от един класически ЛР. Лошото е че в пчеларството теорията и практиката много често се разминават и за това искам да опитам. Един пример за огромно разминаване на теорията и практиката е че ЛР се работи на ниво корпус а не на ниво рамка. Огромна заблуда, това се случва само с някои семейства (не са най-силните) и не през целия сезон. Това може да се дължи на микро климата, на желанието за няколко стокови паши, на желанието за максимална монофлорност на добитата продукция и т.н. , но определено не ми се получава. Ако чаках на един слънчоглед и ако закача нещо между другото и получвах сериозна заплата или пенсия може да карам и на корпуси ама като се целиш в максимума не става.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Отиваш там, откъдето аз вече се връщам. След 2-3 години горчиво ще съжаляваш. Не е проблем преминаването ти към ДБ, а хаоса, който ще създадеш с едновременното поддържане на 3 вида корпуси и рамки. Повярвай ми - вече съм го играл. Този хаос на пчелина и в къщи ще ти консумира много допълнително време и после ще ти трябват години, за да се отървеш от него.

Ти в момента само си мислиш, че с ДБ се пчеларства по-лесно, защото не си го пробвал. Нямаш база за сравнение и се подвеждаш от приказки на хора, които също нямат база за сравнение. Аз имам база за сравнение и ти казвам, че ще направиш огромна грешка. Ще си навлечеш огромни допълнителни проблеми, за които в момента дори и не се досещаш.

Добра технология на пчеларстване може да се измисли и оптимизира за всяка една система с корпуси. Истинският проблем е в допълнителното пилеене на време, предизвикано от хаоса в поддръжката на различни видове рамки. Този хаос ще те преследва навсякъде и непрекъснато ще те принуждава да пилееш време.

Според мене трябва да се концентрираш в усъвършенствуване на личната си пчеларската технология. Тебе те интересува получаването на МАКСИМУМА, но ти го търсиш този максимум в оптимизиране на единичния кошер, а това според мене е грешка. Трябва да гледаш тоталния максимум на всичките си кошери, а това променя нещата. За да е възможно 1 човек да гледа много семейства, трябва част от пчеларските операции ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ или да се правят по съкратената процедура. Това означава влошаване на статуса на единични кошери (слабите семейства) за сметка на подобряване на глобалния статус на целия пчелин. Проанализирай къде си губиш времето и сравни тази загуба с потенциалната изгода от дадената пчеларска операция, и така веднага ще откриеш много пчеларски операции, които са си чиста загуба на време без реална икономическа изгода от тях.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Рости аз ги гледам абсолютно сам само дадани без проблем до към 140 броя нагоре става много трудно и започват проблемите. Догодина съм решил да пробвам експепимент за хибридна система - плодник и под него корпус. Корпуса няма да се маха целогодишно нито да се ротира. Идеята ми е на пролет да служи като дълбоко дъно, по време на главните паши майката да е примамена в корпуса и ханеманова върху него а на есен освободена и тогава корпуса да се превърне в естествена хранителна подставка тип Венер. Корпусните рамки няма въобще да се вадят. Това на теория мисля че ще ми спести време и труд, но времето ще покаже.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Аз също имах много негативно отношение към Дадана, но от няколко месеца си мисля, че греша. Работейки с ЛР постоянно сравнявам какво щеше ако е дадан и започнах да забелязвам няколко не оспорими предимства на дадана.
    Плодника е ясно определен и майката много рядко го напуска и прави каквото си поиска по медовите пити.
    Има много по малко размествания на пити с пило, което намалява риска от загуба на майката многократно.
    Зимува по сигурно.
    Размислите ми в тази насока започнаха след като научих за няколко човека които гледат 200+ семейства САМИ без проблем. Оказа се, че са с дадани. Аз Гледам толкова семейства с мнооооооооого труд и с постоянната помощ на още един човек и съм само с ЛР.
    Сравнението с Америка не е подходящо, защото те имат съвсем други цели и технология която е абсолютно неприложима при нас.
    На теория си мисля, че един модернизиран дадан с отделящо се дъно и в комплект с два магазина и два корпуса би се работил доста по-леко от един класически ЛР. Лошото е че в пчеларството теорията и практиката много често се разминават и за това искам да опитам. Един пример за огромно разминаване на теорията и практиката е че ЛР се работи на ниво корпус а не на ниво рамка. Огромна заблуда, това се случва само с някои семейства (не са най-силните) и не през целия сезон. Това може да се дължи на микро климата, на желанието за няколко стокови паши, на желанието за максимална монофлорност на добитата продукция и т.н. , но определено не ми се получава. Ако чаках на един слънчоглед и ако закача нещо между другото и получвах сериозна заплата или пенсия може да карам и на корпуси ама като се целиш в максимума не става.
    Защо да правиш цели ДБ кошери, пробвай за начало с наставки 7см. на корпусите и големи пити. Стават и за направа на отводки- аз също мисля, че си тръгнал в грешна посока с тая система.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Определено не смятам да се хвърлям " с главата на долу". Така започнах и темата. Искам да пробвам. Определено ще е с надставки,нямам никакво намерение да правя или купувам плодници. Матеев е много прав като казва, че трябва да се гледат малко по глобално нещата в пчелина, точно там е разковничето. Колкото до операциите винаги гледам да ги свеждам до минимум и да правя по няколко операции с едно отваряне , но това пак си отнема време и сили.
    Проблеми с ЛР които срещам:
    При първо разширяване (при мен се явява ротиране и премахване на преграда между двата корпуса) много от семействата отказват да започнат да обитават горния корпус. ТОВА НЕ СА СЛАБИ СЕМЕЙСТВА правят го около 30 % от семействата и няма как да познаеш кои ще го направят и кои не. Ако ги оставиш да се оправят се натискат в долния корпус който прелива и не се качват забавят пилото и изостават. В крайна сметка се качват със закъснение над две седмици и изтърват акацията. ЗА да преодолея този проблем работя на ниво рамка като махам преградата между двата корпуса и свалям поне два пъти запечатано пило преди ротация. Това си е работа на ниво рамка на всичко от горе е свързана със сваляне на горния корпус. При дадана този проблем няма да го има и ще има два прегледа по-малко.
    На акацията 50% от семействата не успяват да свалят майките в първи корпус поради краткоста на обилната паша. Получава се ужас, пило из всички корпуси. При ваденето на меда се подрежда плодник на ново, губят се майки, защото те ходят из целия кошер и колкото и да внимаваш задължително няколко майки заминават. Оставяш голямо количество мед защото майката снесла на сума пити по една длан. Пробвал съм да ги оставя с меда над 30 дни да се оправят сами но губя монофлорноста на меда и 30 дни пак не им стигат за да си подредят кошера сами.
    Ще закусвам и продължавам

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    ДБ -10 никога не изтърва акацията в моят район , а бих казал ,че за и за рапицата са на 80 -90 процента готови. С ЛР не можах да ги постигна тези резултати.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Зимува по сигурно.
    Не мога да те разбера, хем искаш максимума а пък и да е много лесно. Точно това е плюса на многокорпусната система, че можеш да работиш по най-различни методи и да го нагласиш за твоя район. Сега се струпаха края и началото на сезона и натоварването е малко повече но..... Иначе лесно има(отговарям на въпросите)с многокорпусния можеш да работищ и като дадан оставяш го на два корпуса и никога не ги бараш като дойде рапица или акация слагаш 3-тия корпус и готово. Вадиш меда и пак го поставяш направо като дадан, майката няма да се качва в медовия корпус, защото имаш голям меден венец, ще се "хвалиш' , че имаш рамки в плодника от "дядово време", няма да местиш рамки, зазимяването още по лесно махаш корпуса и храниш докато пие. Двата корпуса са по дълбоки от 1 дадан и ще зимува по добре.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Проблема с разхвърленото пило се решава седна ханеманова решетка, но тя пък поставя нов проблем. За акацията е необходимо сериозно разширяване за да се посрещне обилното нектароотделяне тоест разширяваме повече от колкото покриват пчелите и тогава решетката се явява сериозна преграда и пречка за нормалната работа и съответно сериозно намаляване на добива. Освен това ако искаме да ограничим майката на долните два корпуса с решетка поставянето на нови корпуси трябва да се извърши или върху настоящите ( противоречи на технологията за отглеждане на ЛР и се усвояват много трудно ) или трябва корпуса със запечатано пило който трябва да се качи най-горе трябва да се изтръска от пчелите за да си сигурен, че майката ще остане под решетката което е много работа на ниво рамка и пак е много рисково за майката. Вие ще кажете как стоят нещата с дадана по време на акацията. Аз теоретично виждам два проблема слабите семейства няма да качват в "магазините", а с много силните ще има проблем с достатъчното разширяване на плодника преди пашата.
    На слънчогледа нещата са по добре и има повече ред , но пак десетина процента си правят каквото си искат.При свалянето на меда обаче трябва много да внимаваш какво правиш така, че да се подредят нещата правилно и семейството да се развива правилно през август и септември. На дадана сваляш "магазините" и въртиш няколко плодникови пити и си готов. Имаш място са снасяне, имаш голям венец, имаш предимно тъмни пити в плодника до зазимяване ти остават лекарствата и малко подхранване. На ЛР след слъчогледа има толкова работа до зазимяване, че не ми се пише вече.
    Ще се радвам да обсъдите горе написаното и даданаджийте да кажат какви проблеми възникват за които не подозирам.

Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •