Миналата зима подгрявах с нагреватели няколко късни августовски отводки, като критерии за включването на схемата бяха единствено околната температура и часа от деня (два ключа вързани последователно). Реотаните са ми от тези украинските 12в/22вата - наподобяват лист хартия А4. Проблем се оказа пада на напрежение по кабела, като на практика грееха с 2/3 от мощността си. Не исках да рискувам да разкарвам 220в по трасето, защото пуснах кабел по оградата между мен и съседа и за това ползвах 12в.

Всички отводки иззимиха успешно и се развиха силни кошери. А бяха на по 2-3 рамки и без много храна! Тези реотани не могат да променят съществено температурата вътре - поради малката си мощност, а и защото кошерите ми не са херметични. Такова слабо подгряване основно обира минусови температурни пикове и по този начин помага на слаби семейства да иззимуват. Реотанът трябва да е много по-мощен, за да грее толкова, че да ги "излъже" и равие по-рано отколкото трябва. Липсва мухъл. Категорично има полза. Освен това, през няколко седмици регулирах температурата и часа на сработване в зависимост от времето и прогнозата. Например, когато беше най-студено, грееха нон стоп. Тази зима ще направя същото - всичко по-слабо ще пренеса в двора си и ще му включа подгряване.