Впечатли ме снимката във втория документ, където хората са си направили закрито хале и в него са пренесли да зимуват около 1000 семейства, наредени на 5-6 етажа едно над друго. Грубо сметнах, че за тази цел е достатъчно хале с площ около 200 кв.м., което не ми се вижда кой-знае колко голямо.
Ползата от една такава система е огромна. На практика един единствен човек може да се грижи за 2-3 хиляди семейства и те никога да не остават гладни. Пролетта в цялото помещение може да се поддържа постепенно нарастваща температура и така семействата да се развият още за рапицата.
Сериозно започнах да се замислям за реализацията на една такава идея. Мисля още тази зима да пробвам с известно количество кошери (50-100), за да видя какви проблеми могат да възникнат.
Вижда се, че кошерите са наредени по 4 на палет, а след това палетите са поставени един върху друг на 5 или дори на 6 етажа. В една редица има 5 палета по 5 етажа по 4 кошера или общо 100 кошера. В халето вероятно са направени 10 такива редици, с разстояние между тях по 1 метър. Ако всичко това се прави с мотокар в халето и с транспалетна количка по пчелините и ако камиона е с падащ борд, то тогава вероятно самото местене на 1000 семейства едва ли ще отнеме повече от 4-5 дена труд на 3-4 човека.