Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Впечатли ме снимката във втория документ, където хората са си направили закрито хале и в него са пренесли да зимуват около 1000 семейства, наредени на 5-6 етажа едно над друго. Грубо сметнах, че за тази цел е достатъчно хале с площ около 200 кв.м., което не ми се вижда кой-знае колко голямо.

Ползата от една такава система е огромна. На практика един единствен човек може да се грижи за 2-3 хиляди семейства и те никога да не остават гладни. Пролетта в цялото помещение може да се поддържа постепенно нарастваща температура и така семействата да се развият още за рапицата.

Сериозно започнах да се замислям за реализацията на една такава идея. Мисля още тази зима да пробвам с известно количество кошери (50-100), за да видя какви проблеми могат да възникнат.

Вижда се, че кошерите са наредени по 4 на палет, а след това палетите са поставени един върху друг на 5 или дори на 6 етажа. В една редица има 5 палета по 5 етажа по 4 кошера или общо 100 кошера. В халето вероятно са направени 10 такива редици, с разстояние между тях по 1 метър. Ако всичко това се прави с мотокар в халето и с транспалетна количка по пчелините и ако камиона е с падащ борд, то тогава вероятно самото местене на 1000 семейства едва ли ще отнеме повече от 4-5 дена труд на 3-4 човека.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Миналата зима подгрявах с нагреватели няколко късни августовски отводки, като критерии за включването на схемата бяха единствено околната температура и часа от деня (два ключа вързани последователно). Реотаните са ми от тези украинските 12в/22вата - наподобяват лист хартия А4. Проблем се оказа пада на напрежение по кабела, като на практика грееха с 2/3 от мощността си. Не исках да рискувам да разкарвам 220в по трасето, защото пуснах кабел по оградата между мен и съседа и за това ползвах 12в.

Всички отводки иззимиха успешно и се развиха силни кошери. А бяха на по 2-3 рамки и без много храна! Тези реотани не могат да променят съществено температурата вътре - поради малката си мощност, а и защото кошерите ми не са херметични. Такова слабо подгряване основно обира минусови температурни пикове и по този начин помага на слаби семейства да иззимуват. Реотанът трябва да е много по-мощен, за да грее толкова, че да ги "излъже" и равие по-рано отколкото трябва. Липсва мухъл. Категорично има полза. Освен това, през няколко седмици регулирах температурата и часа на сработване в зависимост от времето и прогнозата. Например, когато беше най-студено, грееха нон стоп. Тази зима ще направя същото - всичко по-слабо ще пренеса в двора си и ще му включа подгряване.
    Христо Йорданов

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    И аз съм си приготвил от същите нагреватели. Имам вече изграден контакт с производителите и при нужда мога да внеса количества.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •