Да, наистина детайлни научни изследвания няма, макар че се намират някои статии. В тази посока има натрупан опит от руснаците и той не е малък. За сега е безспорен факта, че освен за по-лесното презимуване при техните условия, това води и до сериозни икономии на мед, който пчелите консумират, за да превърнат в топлина. Втория безспорен факт е, че затоплянето през по-ранната пролет през ноща води до по-бързо активиране на пчелното семейство и отглеждането на пилото. А това е важно заедно с подхранването за готовността за първата паша. И друг път сме коментирали - проблема е каква да е обратната връзка? Лично аз стигнах до заключението, че тъй като самите пчели са един вид ООВ, то е добре ние само да зададем началната температура и да ги оставим да си дорегулират системата. Така ние само ги подпомагаме, без да се намесваме грубо в живота им. Тоест ние затопляме до определена температура входящия въздух през мрежестото дъно, като се стремим температурата да не надхвърля примерно 6-8-10гр. Ако температурата на околния въздух се покачи примерно над 10гр спираме отоплението.
Да, там където няма ток, проблема с енергията е почти нерешим. Но където пчелините са в населените места това не е проблем. Технически виждам нещата така:
1. Нагреватели от фолио с мощност 10W и захранване 12V=
2. Двойно преобразуване на енергията за оптимизиране на загубите - трансформатор 220/36V за цялата система. Изправяне и намаляване с DC/DC преобразователи до 12V. Всеки такъв преобразовател захранва по 3 кошера с общо регулиране на температурата. Регулатора и преобразователя са евтини и се внасят от Китай. Монтират се в херметична пластмасова кутия с подходящи, също херметични конектори. Опита ми от работата при военните е показал, че руските конектори от серията 2РМ са безпроблемни за полеви условия.
Всичко вече е налично в склада ми и ако някой е навит да експериментираме до зимата ще имаме готова система примерно за десетина кошера.

PS Качвам два файла с малко теория по въпроса. Изпращани са ми от колеги във форума, за което още веднъж им благодаря!
Biology-and-Management-of-Colonies-in-Winter.pdf
Endothermic+heat+production+in+honeybee+winter+clusters.pdf