Аз не споделям мнението на мнозинството по отношение на подгряването на пчелното семейство през зимата. Точно обратното - аз си мисля, че посредством подгряване много от умрелите през зимата пчелни семейства биха могли да бъдат спасени.
Повечето пчелари се плашат от подгряването, защото не разбират възможностите на технологията, а и както вече всички знаем - защото е по-лесно да оплюваш с измислени аргументи, отколкото да си поразмърдаш мозъка и да потърсиш някаква полза от съвременните технологии.
Първо нека да си изясним - пчелите НЯМА ДА СЕ ОБЪРКАТ, ако ги подгряваме в някакви разумни граници. Факт е, че една и съща порода пчели прекрасно си живее и прекрасно си зимува както в южните региони (Гърция), така и в северните (Финландия или Норвегия). Следователно пчелното семейство прекрасно е адаптирано към всякакъв вид зимни температури (от +20 до -30 градуса).
Второ - пчелното семейство е прекрасно адаптирано към всякакъв вид ТЕМПЕРАТУРНИ РАЗЛИКИ между вътре и вън от кошера. Ето например при полистиренените кошери е нормално вътре семейството да вдигне 10-15 градуса, я вънка да е -10-15 градуса. Нима при стиропорените кошери пчелите се подлъгват да излязат навън и да умрат от студ? Няма нищо подобно. Просто някои от вас си измислят доводи с чесане зад врата и гледане в тавана, и после разпалено обясняват колко са прави.
Трето - самите пчелари дори и в момента предприемат (или не предприемат) всякакви методи за затопляне на пчелните семейства - найлони върху рамките, възглавница над плодника, облепване на кошера с топлоизолационни материали, стесняване на пчелните семейства, полистиренени кошери, местене на кошерите в затворено помещение и какво ли не още. Тоест пчелите вече са подлагани на 1000 различни топлинни режима през зимата и напук на всичко това пак са оцелявали. Няма никакъв проблем да ги подложим на 1001-вия режим - отопление с електрически нагреватели. 100% съм сигурен, че пчелите ще оцелеят. Въпросът е каква ще е ползата от всичко това?
Според мене при отоплението на кошерите могат да се извадят допълнителни ползи, но има 2 трудно решими проблема:
1. Намирането на енергия там на пчелина, ако е извън населено място. Дори и фотоволтаичните системи трудно биха помогнали през зимата, защото енергията тогава е много малко, пък и цената на системите е много висока.
2. Липсата на достатъчно научни изследвания в тази посока, което пък означава, че НЕ Е ЯСНА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ОТОПЛЕНИЕ. Тоест кога, при какви условия, колко и как ще отопляваме и какви температури ще поддържаме, щото да постигнем един или друг желан резултат.
Накратко: Можем да топлим пчелите, но не знаем КАК да го правим, защото няма научни изследвания по въпроса, или пък поне аз не знам за такива.