напиши на гооглето пантелей тошев и ще разбереш. Между другото ние се кооперирахме и взехме около 600 кг. на цена 1.38 лв. Свалят го с голяма охота
Гледал съм го сайта, никаде няма обявени цени. http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkt.../189/products/
Преди малко говорих с Младен/Вимекс/,че той ще ми изпрати негов инвертиран сироп,който поръчвал лично в някакъв завод.Цената за най-малко 1000 кг. е 1,60 лв.
Най-добрият инвертиран сироп е немския "Апиинверт"! Моят съвет е да не си правите експерименти с "гаражни" изпълнения.
Working....
Не знам дали внимателно сте разгледали сайта на Пантелей Тошев, но на него има параметри на сиропа и там пише ХМФ<40. Шокирах се като видях тази цифра и при разговор с отдел Пласмент установих, че наистина тяхното ХМФ е много високо. Вероятно използват някаква бърза високотемпературна технология за инвертиране, която силно вдига нивото на ХМФ далече над допустимите за пчелите граници. В момента на партидите им, които са на склад, ХМФ-то е някъде около 25 и това го пише дори в сертификата. Служителя от пласмента остана изненадан, когато му казах че пчеларите се нуждаят от сироп с ХМФ не повече от 2-3 максимум 4. Той каза, че не го е знаел това.
Иначе сиропа им наистина е възможно най-евтиния, който може да се намери на пазара. Самият аз си изчислявах, че дори моя личен инвертиран сироп трудно мога да го направя по-евтин от техния. Ха-ха - на моя обаче ХМФ-то е много ниско....
След като набързо проучих пазара на всички видове сироп, които се продават в България, стигнах до извода, че и тази година искам или не - сам ще си правя сиропа. Възникнаха следните проблеми:
1. На българския производител ХМФ-то е много високо. Дори и да преглътна ХМФ=25, пак от завода ми казаха, че за 1 ТИР ще им трябват поне 10 дена време, за да го инвертират.
2. Тогава реших да си купя Апиинверт, и звъннах на вносителя, но при него се оказа, че няма наличен на склад. Чакали някакви вагони да пристигнат, но пак говорим за отлагане с 10-15 дена.
3. Тогава реших спешно сам да си организирам инвертирането. За да става бързо обаче се нуждаех от машини с по-голяма вместимост. Звъннах на Светльо Гендов, който предлага такива машини във форума, като поисках да си купя 2 бр. 600-литрови бъркалки с водна риза и нагревател. Оказа се, че няма налични и трябва да се произведат. Тука също ми казаха, че ще стане след около 10 дена.
Ха сега де. Оказа се че нито един вносител или производител не е подготвен да посрещне засиленото пчеларско търсене на инвертирани сиропи и/или на машини за тяхното производство. Всеки казва след 10 дена, но от психологията зная, че когато човек НЕ ЗНАЕ кога ще стане, инстиктивно казва "десетина дена". Това означава, че може да е след месец или дори повече.
И такааааа ....... Тази година отново съм в патова ситуация, и май отново ще се наложи хранене през септември или октомври .....
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))