Мислех че може да са търтеи.Няма да се рои.Когато има проблем с майката или липсва пчелите не си дават зор.Когато новата майка "влезе във владение" нещата ще се оправят.
Благодаря ти.Тази сутрин го отворих.На прелката беше спокойно.Прегледах,видях само подхранено и запечатано пило.Майката също беше там.Единия от двата маточника беше прогризан странично.Другия беше прогризан също, но не отстрани.Не знам дали е излюпена майка или старата се е погрижила.На 27 юли отварях кошера и видях заложените маточници.
Този пост е редактиран от Debi; 08.08.2015 в 10:29.
Десети ден след излюпването на маточниците.Днес го отворих.Има леко намаляване на пчели.Може би едно междурамие.За моя голяма радост на две пити има както преценявам еднодневни яйца.Изправени на дъното на килийките.И на следващата рамка ето ти я и мама.Кеф.Отнех една рамка със запечатан мед,сега през центрофугата и обратно в кошера.
Някой ползвал ли е преградни дъски от фазер? Дали ще имат проблем с влагата да поемат зимата много влага и да се размекват? Дали ще имат някакво неблагоприятно влияние на семейството? Ако някой е ползвал или има отзиви моля да сподели.
Винаги може по-добре.
Да ползвал от съм от фазер. От едната страна слагах фибран. Не е толкова страшно, че е хигроскопичен. Напоследък ги правя от tuplex и фибран. Рамките хранилки от tuplex, са по-добри, отколкото от фазер (поне аз съм по-доволен)! Да благодарим на Матeев, че ни открехна за tuplex. Link: www.tuplex.bg. Търси разпенено PVC -- 3mm дебело. Матеев го беше дискутирал някъде из форума като материал и свойства.
Извадих по една рамка от кошер да освободя място за снасяне и нещо не ми харесва.Това манов мед ли е и трябва ли да го махна всичкия.Нали не е добре да се остави за зимуване.Ако ще го махам какво да им дам-апиинверт може би и по колко.DSC_0962.JPGDSC_0963.JPG
Няма никакъв проблем да използваш фазер.Използвам го / не помня от колко години / при лежаците.В тях зимуват запасните майки и някоя излишна отводка на 4–5 рамки. С него печеля пространство в лежака.Така че смело ползвай фазера.Може би, еколунатиците ще нададат вой, че има лепила ,свързващи съставки и тем подобни.Пчелите така перфектно ги обмазват с прополис,че и да е току –що слязъл от пресоващата машина,след час мирише на пчела.Това е от мен ,може би има и противници.Но решението е твое.
Ей, браво точно за лежак искам да го ползвам, уцели в десятката.
Винаги може по-добре.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))