Аз съм твърдо ЗА августовските отводки и майки. Дори за трета поредна година ще правя такива. Планирал направата им за 22-23.08.2015г, като седмица по-рано трябва да ми се оплодят майките. Правя ги на 7-8 рамки , 4 от които рамки с пило от различни семейства + оплодена мама и естенствено подхравнане. Както писах вече, правил съм такива и същите успешно презимуват и при умело развитие напролет се включват отрано в медосбора. При силните семейства в края на слънчогледовата паша остава голяма количество пчели /армия/ която вече не е необходима. За това вадя от такива семейства по 1-2 рамки и с тях правя нови отводки, за да допълня бройката която гоня за годината/ пролетните ги правя такива, че да се отчетат в същата година по време на слъчогледа с около корпус мед/. Такива августовски отводки ги зазимявам на втори корпус изпълнен с пчели върху някой медови /3-ти/ от друго семейство.
Опитвал съм и опложане на маики в първото десетдневие на септември, но голяма част от тях излязоха НЕкачествени.