Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Това беше направено още на следващия ден.Горния пост е на 18.07.Значи на 19 съм поставил питите.При следващия преглед на 24.07. всичко отново беше наблъскано с мед и вече се видя липсата на прясно пило.Имаше нови маточници от които бяха оставени два доста едри вече запечатани.Днес е 28 -ми и до два три дни трябва да излезне майката.Да проверявам ли в края на седмицата или да чакам средата на другия месец.
    Отново влизам във форума заради теб.Не ми е по график.Нормално е да слага нектар,след като няма кой да снася в килийките.Щом по твои сметки трябва до 3 дена да се излюпи майката,изчакай ги.Защо?Защото маточници по средата на питата,понякога пчелите ги захващат за съседната пита.При твоето положение нямаш право на гаф.Изтървеш ли тези последни маточници много ще закъснее тази отводка,тепърва да и създаваш майка.Така и така си сгрешил,изчакай още 4–5 дена и тогава направи проверка.Паша има ли?Ако има ,направи това което ти предложих в предходния пост за тези които имат майки.УСПЕХ И НАУЧИ СЕ ДА ОТСЯВАШ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Отново влизам във форума заради теб.Не ми е по график.Нормално е да слага нектар,след като няма кой да снася в килийките.Щом по твои сметки трябва до 3 дена да се излюпи майката,изчакай ги.Защо?Защото маточници по средата на питата,понякога пчелите ги захващат за съседната пита.При твоето положение нямаш право на гаф.Изтървеш ли тези последни маточници много ще закъснее тази отводка,тепърва да и създаваш майка.Така и така си сгрешил,изчакай още 4–5 дена и тогава направи проверка.Паша има ли?Ако има ,направи това което ти предложих в предходния пост за тези които имат майки.УСПЕХ И НАУЧИ СЕ ДА ОТСЯВАШ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА.
    За което благодаря.Всичко вече е направено.Празна пита,а може и две ще сложа на въпросния след като майката се прибере от брачен полет.Иначе маточниците са на една пита и знам точно коя е.Ще проверя в петък или събота-трябва да има резултат.Имам ли излюпен маточник няма да ровя излишно ,затварям кошера и пак след 2 седмици.Забелязвам,че има раздвижване на търтеите влизат ,излизат и това е само при осиротялото семейство.
    Относно плявата-схващам бързо когато е добронамерен събеседника.Доста информация прегледах из форума и хората които са с опит и го споделят са бих казал малко.
    Този пост е редактиран от iuli1971; 29.07.2015 в 16:43.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Двата маточника вече са празни.Единият дори вече е почти разрушен.Това е-има излюпена майка.Не съм търсел да я видя.Семейството е изключително спокойно.Няма видимо намаляване на пчели.Може би ще се усети на по-късен етап.Следваща проверка след две седмици.Надявам се вече да има и пило.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Двата маточника вече са празни.Единият дори вече е почти разрушен.Това е-има излюпена майка.Не съм търсел да я видя.Семейството е изключително спокойно.Няма видимо намаляване на пчели.Може би ще се усети на по-късен етап.Следваща проверка след две седмици.Надявам се вече да има и пило.
    Сложи пита за градеж.Според мен може да провериш дали майката снася и след една седмица,защото времето е хубаво.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Не е излишно пред кошера да сложиш нещо за ориентир на майката,след като се върне от брачния полет за да си намери по лесно нейния кошер.Може да отсечеш някакъв трън и да го забиеш отпред пред прелката,и да вържеш на него син плик.Или да опреш някаква дъсчица на прелетната дъска.

Наблюдател
    Регистриран
    08.06.2015
    Здравейте колеги пчелари интересуваме колко време трябва да чакам майката да се оплоди ,днес и е 15 ден а още не е оплодена .Питам за да знам кога трябва да е сменям с друга да не ми замине кошера

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от jordancho Виж публикацията
    Здравейте колеги пчелари интересуваме колко време трябва да чакам майката да се оплоди ,днес и е 15 ден а още не е оплодена .Питам за да знам кога трябва да е сменям с друга да не ми замине кошера
    Майката трябва да се оплоди някъде около 8-10-тия ден от излюпването. За 14 дена вече трябва да е снесла поне една пита с прясно пило. За около 20 дена питите с пило трябва да са 2 или дори 3.

През последната една седмица не е имало дъждовни дни, така че бъди сигурен, че тази майка поне 3-4 пъти е излитала на оплождане и вероятно вече е оплодена. Това, че не е започнала да снася до 14-тия ден, означава само едно - НЕКАЧЕСТВЕНА МАЙКА. Майкопроизводителите ги оставят такива майки в нуклеуса за още 1 седмица, и после ги пробутват на клиентите, но аз лично бих бягал от такива майки.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    DSC_0923.JPGDSC_0924.JPGDSC_0925.JPGDSC_0926.JPGDSC_0922.JPG

Това е положението .Пред входа на кошера с нова майка има струпване и продължава цяла нощ.Това нормално ли е.През деня си работи като другите кошери.

п.п.Съжявам за лошото качество на снимките ,но нямам възможност да направя по-добри.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jordancho Виж публикацията

Дай и още седмица.За сега не прави нищо.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Десети ден след излюпването на маточниците.Днес го отворих.Има леко намаляване на пчели.Може би едно междурамие.За моя голяма радост на две пити има както преценявам еднодневни яйца.Изправени на дъното на килийките.И на следващата рамка ето ти я и мама.Кеф.Отнех една рамка със запечатан мед,сега през центрофугата и обратно в кошера.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •