Цитат Първоначално публикувано от Marian Виж публикацията
Прощавай бат тянко, но аз съм още млад пчелар и затова питам. Днес тукашен пчелар ми каза да махна старата майка и 3 дни да не ги пипам. На 4 ден отварям и премахвам всички маточници,които са заложили и след това придавам новата майка.Тогава те разбират,че нямат младо пило за майка и приемат без проблем новата майка. Мисля,че има логика в това,но ще послушам теб.Благодаря за бързия отговор.
За да няма младо пило, трябва да изчакаш 9 дена - 3 за яйцата и още 6 за незапечатаните личинки. Това с 3-те дена на твоя пчелар е пълна некомпетентност - дори и след 3 дена ще има идеални еднодневни личинки, на които пчелите с кеф могат да заложат маточник. Изчакването на 10 дена пък е ПЪЛНА ГЛУПОСТ - силно ще отслабиш семейството, предизвиквайки дефицит на около 18 000 яйца, и след около 40 дена ще наблюдаваш как се е свило почти на половина.

Начините за придаване на нова майка така, щото да има висока вероятност за приемане, са съвсем други. Просто трябва да си направиш труда да попрочетеш архивите на форума, и ще откриеш стотици полезни съвети как това се прави по поне 10 различни начина, много по-добри от грешния начин на твоя "стар" пчелар. Самият аз преди 2-3 дена някъде из форума писах подробна технология за това как аз придавам майките.