Има още един начин за направа на отводки, който се практикува от много малко на брой, предимно индустриални пчелари с много на брой семейства и пчелини. Накратко технологията е следната:
1. Отводката се прави и прелката се затваря веднага. Така старите пчели остават вътре в нея.
2. Отводката се мести на специален ОТВОДКАДЖИЙСКИ ПЧЕЛИН, в който едновременно могат да живеят 1000 или дори 5000 отводки.
3. Майката се придава на другия ден, като преди това клетката се пръска с вода, изхвърлят се пчелите-работнички и след това се маже с мед.
3. На този отводкаджийски пчелин се храни интензивно само с външни хранилки, в които ежедневно се сипват стотици литри сироп.
4. Всички неполадки (неприета майка, търтовка и т.н.) се разрешават по един единствен начин - питите на отводката, заедно с пчелите, се придават на съседните отводки, след напръскване с разредена ракия.
5. Води се стриктна документация за датата на създаване и вида на майката (маточника). Аз го правя това посредством PVC карта, забита на сандъчето с такер. По тази карта пиша с маркер за маркиране на майки, защото само неговото мастило издържа на UV радиация и избледнява много слабо с времето.
Това е технология за промишлена направа на отводки, и тази технология позволява създаването и поддържането на голям брой отводки с много малко труд и транспортни разходи. Също така при тази технология процента на нарастване на семействата е максимален, защото пчелите и пилото от отводките с проблеми отиват в други отводки, а и защото храненето може да се извършва максимално интензивно с минимален труд.