Цитат Първоначално публикувано от apolo_bg Виж публикацията
[b]Колега galin_f[/b
Имаме един корпус, разделен на 4 части с тънки прегради от фазер, под него още един, който е общ(в него може да е старата майка, но по-добре да я няма - въпрос на избор).
Тоест пчелите от всички отделения контактуват по между си през двойната рошфусова ханеманова решетка, а майките не!.

Основната идея е, че нямаме никакъв отпадък.
Ако в едното отделение майката се загуби, пчелите се разпределят по другите отделения. Няма и как да се получи търтовка.

Когато майките се оплодят и ги взема - оставям една, махам преградите и имам цял корпус с обединени пчели.
По този начин аз отново си имам помощно семейство, но съм съумял да му сменя майката с млада, сменил съм с млада и майката на основното, пък и резервна за някъде другаде съм си отгледал.
Всичко това е много по-трудно да се направи, ако решим да правим 4 нуклеуса за да оплодим 4 майки.
И тази смяна на майките я правя точно когато вадя меда.

Чрез горния финт си осигурявам млади майки, без по никакъв начин да си преча на медобера, което е основната ми цел.
Може да се продължи по темата
Всички добре да запомнят: Този нуклеусен корпус може да се ползва единствено по време на някакви паши. Най-доброто време е от рапицата до слънчогледа. То в България като че ли други паши няма. Е, някои си карат пчелите и на тютюн, но тове е друга тема. Преминат ли пашите пчелите трябва да не могат да преминават в другите отделения. Да, този нуклеусен корпус върши работа за разплод. Така е. Никой не прави майки като няма паши. Може да се правят късни майки, но по друг начин. През Август нуклеусите са силно уязвими от нападения, защото са слаби за защита. А по време на пашите пчелите не се нападат.