Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Здравейте!
    Като начинаещ все още отстранявам недомислените конструкции на закупените от мен кошери тип "Фарар". С някой неща се справям сам по метода "Нагоденко и Пасваев", но ще Ви бъда много благодарен да дадете някой и друг съвет.
    1. Както казах кошерите са "Фарар" от 4 корпуса. Тук ханемановата решетка би трябвало да играе важна роля в работата, но се оказва, че като я поставя върху долния корпус питите на горния(в случая поставен като магазин) лягат върху нея и се клатят (отдолу би трябвало да има място). Поради още една недомислица, че корпусите са направени с первази не е удобно поставяне на пластини за отлепване на копрусите, което ме принуждава да надигам с ръка и се получава подскачане на корпуса. В резултат на което една майка загина притисната от долу на рамките. Друг е въпроса какво прави тя там, след като със сигурност беше в долните корпуси и решетката беше поставена както трябва и затворена прелка!!! Та дайте съвет как да реша проблема с разстоянието между долния край на питите и ханемановата решетка.
    2. Кошерите са оборудвани с дълбоко дъно. Тук проблема е, че дъската прашецоуловител е изработена с дебелина около 10мм., а на мрежестото дъно летвичките са към 15мм. На местата си влизат сравнително добре, но при поставяне на мрежестото отгоре се оказа, че мястото е малко заради по-голямата дебелина и не влиза. Веднъж вече ги пилих с флекса (защото нямам ренде) отсрани, но сега пък дебелината пречи, защото подпира в горната летва на дъното, влизат, но трудно и мачкам пчели. Ако тръгна да ги рендосвам над 5мм. ще се наложи да ги разглобявам т.е. ще си ги правя отначало пък и нямам подходящи инструменти.
    Моля за съвети.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами добре дошъл у цирка. ХР трябва да е обрамчена, мери, смятай и изчислявай. Много пъти сме го говорили - пчелата трябва свободно да минава между ХР и горната, съответно и долната летва на рамките. Как се отлепват корпуси с первази, ще питаш Никата.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от XAHKPYM Виж публикацията
    Здравейте!Като начинаещ все още отстранявам недомислените конструкции на закупените от мен кошери тип "Фарар". С някой неща се справям сам по метода "Нагоденко и Пасваев", но ще Ви бъда много благодарен да дадете някой и друг съвет.1. Както казах кошерите са "Фарар" от 4 корпуса. Тук ханемановата решетка би трябвало да играе важна роля в работата, но се оказва, че като я поставя върху долния корпус питите на горния(в случая поставен като магазин) лягат върху нея и се клатят (отдолу би трябвало да има място). Поради още една недомислица, че корпусите са направени с первази не е удобно поставяне на пластини за отлепване на копрусите, което ме принуждава да надигам с ръка и се получава подскачане на корпуса. В резултат на което една майка загина притисната от долу на рамките. Друг е въпроса какво прави тя там, след като със сигурност беше в долните корпуси и решетката беше поставена както трябва и затворена прелка!!! Та дайте съвет как да реша проблема с разстоянието между долния край на питите и ханемановата решетка.2. Кошерите са оборудвани с дълбоко дъно. Тук проблема е, че дъската прашецоуловител е изработена с дебелина около 10мм., а на мрежестото дъно летвичките са към 15мм. На местата си влизат сравнително добре, но при поставяне на мрежестото отгоре се оказа, че мястото е малко заради по-голямата дебелина и не влиза. Веднъж вече ги пилих с флекса (защото нямам ренде) отсрани, но сега пък дебелината пречи, защото подпира в горната летва на дъното, влизат, но трудно и мачкам пчели. Ако тръгна да ги рендосвам над 5мм. ще се наложи да ги разглобявам т.е. ще си ги правя отначало пък и нямам подходящи инструменти. Моля за съвети.

Здрасти,

защо не пробваш с подковаване на тънки (3-5 мм) летвички (или друг подръчен материал) от долния край на корпусите, би трябвало да се получи дори и ако се наложи да махнеш первазите (огромна недомислица в българския кошер!)... или както казва колегата Йорданов, правиш рамка на ханемановата (за мен е по-сложния вариант ако нямаш оборудване).

За некадърноста на кошеро-производителите е безмислено да говорим, просто съм се изумявал от ''творенията'', които съм виждал! Затова сам си правя оборудването, от дъна през корпуси до рамки с всичко помежду... може да не излизам от работилницата, ама ми е кеф, като знам че всичко е ''както трябва'' и до милиметъра.

със здраве.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •