Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Добре дошли в Българският форум за пчелари.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Страница 21 от 22 ПърваПърва ... 1119202122 ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 218
    Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Колеги извинете за късния час в който пиша но зора не пита.На стълба в съседство с къщата ми днес се е закачил рой.Видях го преди около час като се връщах от работа.Въпроса ми е как най лесно да го сваля понеже е на около 6-7 метра току под жиците.Пчелина ми е на 60км и не знам утре докато извадя пита с открито пило и се върна дали ще е още там а и пилото дали ще оживее час път.Давайте съвети .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от bennik Виж публикацията
    Колеги извинете за късния час в който пиша но зора не пита.На стълба в съседство с къщата ми днес се е закачил рой.Видях го преди около час като се връщах от работа.Въпроса ми е как най лесно да го сваля понеже е на около 6-7 метра току под жиците.Пчелина ми е на 60км и не знам утре докато извадя пита с открито пило и се върна дали ще е още там а и пилото дали ще оживее час път.Давайте съвети .
    Трактор с ремарке и стълба Това утре сутрин, по светло!
    Може и само с трактор, но майстора да не оправи стълба, че ше стане страшно.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Колега а за примамка какво ще препоръчаш.Стълба е от тези дебелите за високо напрежение и гледам че една от дупките за куките е празна и е възможно да има влезли и вътре.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Една -две пити с открито пило и маточина .
    Успех !

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Плюс това не са като на клон на топка а просто са се омотали около стълба като кожух и не знам само смитане в нуклеус със изградена пита и основи дали ще ги привлече.То и смитането ще е едно само ще ги раздразня а колко ще влязат не знам.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от bennik Виж публикацията
    Колега а за примамка какво ще препоръчаш.Стълба е от тези дебелите за високо напрежение и гледам че една от дупките за куките е празна и е възможно да има влезли и вътре.
    Мога да ти кажа какво знам от човек, който се занимава само с това.
    Закачаш нуклеус(капан) с изградени рамки(ако имаш). На задната страна махаш 1/3(долу) и събираш пчелите леко, бавно и внимателно. Закрепяш здраво за стълба, като дупката му да съвпада с дупката на нуклеуса.
    За примамка - една пита с пило(само да не чуват старшите). Оставяш го така няколко дни и после вземаш нуклеуса и го сваляш на земята за 2-3 часа. Гледаш дали майката е вътре и изчакваш тези няколко часа, за да вземеш максимум пчела. После у вас

P.S Ако не се сещаш как да го стегнеш за стълба - колани за по 2-3лв бройката. Става и с тел и клещи, но...

Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пилото дали ще изтрае 40-50 минути път.Предполагам че не са се настанили още вътре и може би ако им поднеса пита с пило ще се прехвърлят на нея веднага .То на този стълб всяка година идва рой но досега не му обръщах внимание .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Играта ще е повечко , но си заслужава .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Ами да не си играеш всяка година, тури му един капан и само вади рамките с рояците. Ако енергото почнат да ти правят проблеми, сложи капана на някое близко дърво.

Тука има един пчелар, който ходи на пчелина само 1-2 пъти годишно и съседа му реве, че излиза рояк след рояк и става лудница. С 30-ина кошера прави дарения на цялата местност.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Май така ще е за напред - още на април един капан с две три стари пити та да нямам дерт като сега .Това явление го наблюдавам вече 4 година но едва от миналата се захванах с пчеларство .

Страница 21 от 22 ПърваПърва ... 1119202122 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •