Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Здравейте,имам един въпрос към по опитните пчелари.В събота отворих една отводка на която майката трябваше да е излязла,забелязах че е почнала да прегризва останалите маточници.Махнах рамката и я сложих на ново създадена отводка в същия момент нова майка излезе.Въпросът ми е каква е вероятноста да не я убият.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Деби, за мен това което си направил/а/ е грешка. Не ми се връзва. Каква е логиката ти? Щом пчелите са заложили маточник, това трябва да те накара да се замислиш за причината. Най общо, вадиш питата с маточника (без майката) и правиш отводка, при съответните грижи имаш време да се развие. Ако оставиш маточника в кошера и майката се излюпи и оплоди, пак печелиш! Известно време в кошера ще снасят две майки.

Поздрави, Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Здравейте,имам един въпрос към по опитните пчелари.В събота отворих една отводка на която майката трябваше да е излязла,забелязах че е почнала да прегризва останалите маточници.Махнах рамката и я сложих на ново създадена отводка в същия момент нова майка излезе.Въпросът ми е каква е вероятноста да не я убият.
    Много,много,много малка.Зависи,кога си направил отводката и как си я направил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Не мога да разбера какво си направил? Придал си на току що излюпена майка друга скоро излюпена майка ако е това не виждам логика, а която и да остане ще е все едно.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Не мога да разбера какво си направил? Придал си на току що излюпена майка друга скоро излюпена майка ако е това не виждам логика, а която и да остане ще е все едно.
    Не,взех рамката със маточниците и я сложих на новосъздадена,в същия момент една излезе докато я слагах в отводка2.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Не,взех рамката със маточниците и я сложих на новосъздадена,в същия момент една излезе докато я слагах в отводка2.
    А това е друго, мисля че няма да имаш проблем, дано и пчелите мислят като мен
    Няколко пъти съм правил отводка с люпеща се майка и винаги са я приемали.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    А това е друго, мисля че няма да имаш проблем, дано и пчелите мислят като мен
    Няколко пъти съм правил отводка с люпеща се майка и винаги са я приемали.
    Чул те господ,че на още 3 отводки същия ден така ги добавих от тая рамка.Такова не ми се беше случвало до сега.На ли на 8-9 ден трябва да почне да снася.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Чул те господ,че на още 3 отводки същия ден така ги добавих от тая рамка.Такова не ми се беше случвало до сега.На ли на 8-9 ден трябва да почне да снася.
    Не, може и на 3тия, може и на 23тия. Предимно 10 дена и стигат.

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2014
    Пчеларски район
    Граово
    При мен майката се пръкна на 23-25.06./съдейки по маточниците,не я откривах/,до 17.07. при прегледи нямаше осеменяване.При днешния преглед имаше около 3-4 дневно пило и видях и майката/едра и хубава/,та комай няма дати и дни.

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Здравейте!
    Като начинаещ все още отстранявам недомислените конструкции на закупените от мен кошери тип "Фарар". С някой неща се справям сам по метода "Нагоденко и Пасваев", но ще Ви бъда много благодарен да дадете някой и друг съвет.
    1. Както казах кошерите са "Фарар" от 4 корпуса. Тук ханемановата решетка би трябвало да играе важна роля в работата, но се оказва, че като я поставя върху долния корпус питите на горния(в случая поставен като магазин) лягат върху нея и се клатят (отдолу би трябвало да има място). Поради още една недомислица, че корпусите са направени с первази не е удобно поставяне на пластини за отлепване на копрусите, което ме принуждава да надигам с ръка и се получава подскачане на корпуса. В резултат на което една майка загина притисната от долу на рамките. Друг е въпроса какво прави тя там, след като със сигурност беше в долните корпуси и решетката беше поставена както трябва и затворена прелка!!! Та дайте съвет как да реша проблема с разстоянието между долния край на питите и ханемановата решетка.
    2. Кошерите са оборудвани с дълбоко дъно. Тук проблема е, че дъската прашецоуловител е изработена с дебелина около 10мм., а на мрежестото дъно летвичките са към 15мм. На местата си влизат сравнително добре, но при поставяне на мрежестото отгоре се оказа, че мястото е малко заради по-голямата дебелина и не влиза. Веднъж вече ги пилих с флекса (защото нямам ренде) отсрани, но сега пък дебелината пречи, защото подпира в горната летва на дъното, влизат, но трудно и мачкам пчели. Ако тръгна да ги рендосвам над 5мм. ще се наложи да ги разглобявам т.е. ще си ги правя отначало пък и нямам подходящи инструменти.
    Моля за съвети.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •