Колега, нямам нищо лично, но старшината казваше, че на крив....да не довършвам, ще се сетиш.
Хайде стига гледахме в канчето на другите. Само оправдания. Аз нямам пари, аз такова, аз онакова. Никой няма. Всичко опира до това какво си готов да пожертваш, а жертви трябват. Всеки завижда какво има другия, но никой не гледа себе си какво има той. Матеев имал пари! Има! Само дето грешка при мен води до загуба от 20 лева, а при него 20 000 лева. Аз ако тръгна да изчислявам какво съм вложил за да направя 20 пчелни семейства от старт 2, жена ми ще ме изгони на мига. Това обаче не ме спира да имам амбицията да ги удвоя и следващата година, като се поуча от таз годишните грешки (в началото на тази година имах 10 семейства). Освен това всяка изкарана стотинка от пчелни продукти се е върнала обратно в материална база. Захарта, препарати за Вароа и дребен инвентар, както и пътни разходи ги вадя от собствения си джоб, да не забравяме личен труд и разхода на най-ценния ресурс - времето. Ставам по нощите за да ида преди работа да си подхраня отводките, за да ги направя семейства за зимата. И ще остане така докато не напипам технология на отглеждане и достатъчно голям мащаб, за да се самоиздържа пчелинът ми или да се откажа. Българина е свикнал да чака на готово от едно време. Държавата трябва да даде това, държавата да даде онова...е колко още да дава държавата и на кого по-напред? Пенсионери ли да издържа, болни ли да издържа, майки ли да издържа, инфраструктора ли да изгражда? Държавата трябва да създава условия за развиване на дейност, не да финансира дейността (както всеки е свикнал). Когато нещо е на готово то няма стойност за притежатля му. Всичко живо лежи и чака на държавата! Никой не се захваща със собствени сили да сложи два камъка един върху друг, но ако някой друг реши да го направи, всеки почва да му гледа в канчето и да се чуди как да му подложи крак или да стъпи на криво за да го удави в храчки! И най честата реплика - то с пари всеки може! Може, ама не баш! Аз гарантирам, че 99.9% от хората, които пишат в този форум, а и не само, дори и с ресурс 2 пъти по-голям от на Матеев няма да направят нищо и накрая ще има оправдания...ама то времето, ама то пчелите, ама то космоса и т.н.
Ако човек иска да успее в дадена посока - работа трябва. Работа, после още, желание за работа, и още 1000 пъти по толкова. И когато дойде мига му и се обърне назад, да си каже "Абе с кръв изградих това и онова, а след мен ако има желаещи да надграждат", а не..."Изкретах някак си".