Ето екселския файл на Версия 1 на калкулатора: Калкулатор сир
.zip
В шеет Density се намира базовата таблица на плътностите, прекопирана от файла с данни по-горе. Под тази таблица съм разработил по-подробна таблица на плътностите със същите полета, но вече през 1%, като съм използвал линейна интерполация за междинните стойности. Тази втората таблица ми е основна и от нея тегля индексно данни за всичко останало по другите таблици.
В шеет Syrup1 са ми таблиците с изчисления при фиксирано количество на захарта, което се въвежда в жълтите полета най-отгоре на всяка една подтабличка. Тази стойност в жълтото поле можете да я променяте с произволно друго количество на захарта, и съответната подтабличка веднага ще се преизчисли за нововъведеното количество.
В шеет Syrup2 са старите версии на всички публикувани от мене таблички. Тях също можете да ги използвате, като също можете да променяте количеството на захарта или водата в жълтите полета, което ще доведе до преизчисляване на съответната таблица.
ПС: Не променяйте нищо друго, освен жълтите полета, защото можете да повредите някоя формула и всички резултати ще отидат по дяволите. Специално в полетата за плътностите има формули, които извършват претърсване на втората таблица от шеет Density. Ако повредите тази таблица или ако разместите редовете, всички останали изчисления ще се объркат.