На базата на данните за плътността на захарния сироп от стр. 17 и 18 седнах и изчислих параметрите на различните видове сиропи - % захарност, обем в литри и тегло в килограми. Разработих 3 различни таблички на Excel, които можете да ги използвате като калкулатор когато решите да правите един или друг сироп.
Първата табличка е изчислена на база на фиксирано количество захар. Тя изчислява колко вода е необходима, ако предварително знаем точното количество на захарта. Изчислил съм табличката за 100 kg захар (2 пълни торби). В първата колонка е показан какъв сироп искаме да получим (какъв % на захарноста). Във втората колонка са изчислени необходимите литри вода, за да се получи тази захарност. В третата колонка съм изчислил колко килограма ще се получи цялата варка. В четвъртата колонка съм изчислил колко е специфичното тегло на сиропа, а в петата колонка - колко литра сироп ще стане цялата варка.
![]()