Наближава месец Август, когато трябва да правим подхранване за натрупване на зимни запаси, и поради тази причина е време отново да активираме темата за ИНВЕРТИРАНИЯ ЗАХАРЕН СИРОП. Есента на миналата година и пролетта на тази година аз и доста други пчелари хранихме с инвертиран захарен сироп. В общия случай нещата в началото се получаваха, но впоследствие както аз, така и много други пчелари се сблъскаха с един странен проблем:

При определени неизвестни досега обстоятелства част от сиропа имаше склонност да се превръща в МЕК БЯЛ КРЕМ !!!

Това не беше чиста форма на кристализация, защото не се образуваха едри кристали, а някакви много финни. Консистенцията по-скоро прилича на крем - в началото по-рядък и пухкав, а с времето постепенно става все по-гъст и по-гъст, като в част от хранилките наблюдавах дори ситуация на почти пълно втвърдяване.

Много хора ми се обаждаха по телефона да питат какво трябва да се направи, и аз не знаех какво да им кажа. В някои от моите бидони, в контролните проби и дори в хранилките на по-слабите семейства сиропа си стоя невзахарен 6-7 месеца, а в други кристализацията започваше буквално след 1 седмица. В началото обвинихме фирма АНАЛИТИКА, че продава некачествена инвертаза, защото есента нещата се получаваха на 90%, а пролетта взахаряването беше масово. Но дали това наистина е така, или има и други фактори, които не сме ги отчели?