Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2014
    Пчеларски район
    Граово
    От лани съм пчелар,ама съм много тарикат.Моите пчели градят основа,за един ден.Как става ли.....ами простичко е.Чета им Библията всеки ден,от това стават много набожни,респективно съм им направил параклис,където паля свещ и те отивайки на молитва там си усвояват восъка и прибирайки се в къщи си го полагат на основите.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Александър А.А. Виж публикацията
    От лани съм пчелар,ама съм много тарикат.Моите пчели градят основа,за един ден.Как става ли.....ами простичко е.Чета им Библията всеки ден,от това стават много набожни,респективно съм им направил параклис,където паля свещ и те отивайки на молитва там си усвояват восъка и прибирайки се в къщи си го полагат на основите.
    А стига бе. Ти изби рибата. И браво - един да си признае, че е тарикат и то много.

П.П. За да не хабиш от твоя восък ги научи да ходят на църква и от там да усвояват восъка. Само да не те анатемосат от църквата.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Александър А.А. Виж публикацията
    това за восъка от свещи не става.Могат само да го ползват ако са с лачени убощета да ги лъскат

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Да ви питам имали значения как слагам рамките във плодника,и каква е целта на Преградна Дъска.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Идеята на преградната дъска е да СТЕСНИ СЕМЕЙСТВОТО, като така се подобрява неговия ТЕМПЕРАТУРЕН РЕЖИМ.

Когато едно семейство е слабо и има малко пчели (например отводка), а е сложено в голям корпус, тогава това семейство няма достатъчно ресурси да поддържа оптимален температурен режим на пилото и на майката. Влошения температутен режим води до намалено яйцеснасяне, а при много ниски температури дори и до загиване на пило. Ако всички пити с пило се подредят така, че да са една до друга, и от двете им страни се сложи преградна дъска + найлон отгоре, то тогава температурния режим на семейството силно се подобрява, а това води до по-интензивно развитие.

Тука има два основни момента:

1. Преградната дъска е редно да е от топлоизолационен материал, например от фибран. Много пчелари правят преградни дъски от дърво, но то е много по-лош термоизолатор от фибрана. Ако искате максимален ефект, направете си преградна дъска от фибран. Моите преградни дъски са такива - представляват специална рамка с ширина на летвата 20 mm, отвора на която е запълнен с фибран 20 mm, а от двете страни има 1 мм разпенено PVC. Самата рамка е по-голяма на ширина така, щото до стените на кошера да остават само 1-2 mm разстояние.

2. Преградната дъска не е достатъчна за подобряване на температурния режим, защото вътре в корпуса се получава конвекция на въздуха (въртене), и топлия въздух бяга над рамките, завърта се и се спуска покрай студените стени, където се охлажда. За да се спре тази конвекция, над рамките се слага найлон. Пчелите заклейват този найлон по ръбовете на рамките и така всяко едно междурамие вече задържа топлия въздух при себе си.

За да направите максимално добър температурен режим, трябва ЕДНОВРЕМЕННО да изпълните и двете условия - топлоизолационни преградни дъски и сложен найлон над сектора от рамки, затворени с тези преградни дъски. Някои пчелари практикуват слагането на пилото от едната страна на кошера и заграждане от другата с преградна дъска. Идеята е да се ползва само една преградна дъска, но този вариант е по-лош в топлинно отношение от варианта с пило в средата и две дъски от двете му страни. Този вариант (едностранния) може да се прилага само при кошери и нуклеуси, направени от фибран или полистирен.

Има още една полза от преградните дъски, но тя има много по-слаб ефект от това, което описах по-горе. Идеята е да накараме пчелите да си стоят там при пилото, а не да се разпиляват из целия кошер, като така при пилото да остават по-малко пчели. Този ефект на концентрация на семейството при пилото може да се постигне с преградна дъска от каква да е плоскост, дори и от фазер, но ефекта върху бързото развитие на семейството ще е много по-слаб спрямо описаните по-горе точки 1 и 2.

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2014
    Пчеларски район
    Граово
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Да ви питам имали значения как слагам рамките във плодника,и каква е целта на Преградна Дъска.
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=582

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •