Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 75
    Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Лентите ги сложих на12 този мес.Преди това ги третирах с мравчена.Изключвам моите да са опаразитени, защото скоро им правих проби за опаразитеност но варианта и теорията на Алекс ми се струва най правдоподобна.Кошерите ми са близо един до друг/15 20 см/ищях да видя ако са от моите/но утре ще проверя за вс.случай/.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от HINAP
    Лентите ги сложих на12 този мес.Преди това ги третирах с мравчена.Изключвам моите да са опаразитени, защото скоро им правих проби за опаразитеност но варианта и теорията на Алекс ми се струва най правдоподобна.Кошерите ми са близо един до друг/15 20 см/ищях да видя ако са от моите/но утре ще проверя за вс.случай/.
    Колега HINAP, след като си намерил верния отговор значи моите обяснения отпадат. Пожелавам само големи успехи.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Колега ahilis,аз все още не съм сигурен в теорията на Алекс,но тя е най правдоподобна ,защото таз година си смених почти всичките майки, а новите си ги белязах с моя боя която взех от чужбина и беше петролен цвят,та ако беше моя М от старите щях да разбера веднага,защото имам и купешки, но ги държа за генетичен материал.Тази от роя не е белязана.Но има и друго,че 2 от купешките се готвиха за самосмяна . Та всичко е много относително,едно е на теория, а друго на практика.Успехи колега.

Наблюдател
    Регистриран
    24.08.2011
    И аз имах вчера подобен случей излитя си рой който със сигурност е от моите кошри
    и се хвана на един съседен кошер ето го и него

Аз съм любител но досега толкожа години никога не ми се е случвало по това време да се роят,а и не бях чувал на някои да се рой.
    Махнах магазините преди 10 дни и не бяха никак пълни имаха по няколко пълни пити.
    След като махнах магазините им сложих и лентите.
    Не сим го ловил даже това роиче понеже нямаше къде да го сложа а и е доста малко и според мен щеше да е доста зор да отцелее.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от HINAP
    Колега ahilis,аз все още не съм сигурен в теорията на Алекс,но тя е най правдоподобна .
    Нее задължително да съм прав в предположенията си,но да не забравяме и 90годишния съсед.Пък и в Хисаря има един колега с много кошери не вярвам да ги държи в Хисаря на на минерална вода.Ако е наблизо може и от неговите да е роя.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Колеги, по това време на годината роя не може да е от нищо друго , освен от акара (силно опаразитяване).
    Иначе теориите Ви са впечатляващи...
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Колега Христо,и аз до днес мислих като теб.Но днес го прегледах роя и се оказа,че не е опаразитен в такова колечество,че да изпадне в инвазия.Вчера първата работа ми беше да му сложа лентите/2 броя ВАРОТОМ на 4 пити ДБ/ и познай колко акара намерих в сандъчето/отвора е високо на 18 см от дъното/,точно2 акара.Виждам,че и ти си от напредналите.Предполагам,ч е работиш поне с 200 кошера и имаш не по малко от20 год.стаж в гилдията.Убеден съм,че това което твърдиш е продиктувано от го лемия капацитет от знания и умения,но мисля, че тепърва ще се сблъскваме с подобни случаи.Успех колега.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    За годините си прав, за бройката - дай боже да стане до 2 години, благодаря ти за добрата дума...Но имай предвид няколко дребни неща ( за броя акари , които си видял , след като си сложил лентите ):
    1.Голяма част от акара е съсредоточен на две места- в запечатеното пило и върху опаразитените, безкрили( с деформирани крила ) пчели, които не могат да летят...
    Именно това е и причината най добрия начин за справяне с него ( акара ), а именно - оставянето на семейството без пило за някакъв период, т.н. гол рой .
    2.Лентите, които се използват нямат мигновено действие.
    Ако се замислиш, защо пчелите прибягват до този начин на спасение ( бягство )- сам ще се ориентираш.Помисли - те от кошера ли бягат...или от акара , и къде е разположен предимно той!
    Желая ти много успехи!

п.п. Отговора се съдържа дори в твоето мнение , а именно "днес го прегледах роя и се оказа,че не е опаразитен в такова колечество "
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    За това с акара си прав,само ,че трябваше може би да взема 20 30 пчели и да ги сложа в ракия за да видя какво ще падне от тях и да съм сигурен,че нямат акар.Съгласен съм ,че не действа мигновено,но все пак очаквах по други резултати.

Цеко Сифоня
    Guest
    Доста време се занимавам с пчели но никога по това време не е имало рой.Колеги не пишете каква е обстановката в кошера от който е излетял роя,има ли роеви или самосменни маточници запаси и пило?Иначе остава варианта да бягат заради акар според мен.Лентите за подпушване биха дали по-добър резултат от варотом.

Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •